Svetovno prepoznavna kitaristka Novomeščanka Klara Tomljanovič, ki v Švici poučuje kitaro, je ta inštrument študirala v Švici, v Freiburgu pri Sonji Prunnbauer in v Baslu pri Oscarju Ghiglii. Že med študijem je začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph, ki se je z intenzivnim ukvarjanjem z novo glasbo in številnimi nastopi na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji uspel hitro uveljaviti. Klara je nastopala na številnih glasbenih ciklih in festivalih v Nemčiji in po svetu. 

Priljubljena kitaristka Klara Tomljanovič sodeluje s priznanimi zasedbami in orkestri in solisti, kot so: Teodora Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko in s svetovno znanimi skladatelji Vinkom Globokarjem, Beat Furrerjem in Georgom Friedrichom Haasom. 

V letošnjem letu je mednarodno uveljavljena Novomeščanka, kitaristka Klara Tomljanovič, vse ljubitelje kitare v Sloveniji presenetila na dveh odmevnih koncertih. Najprej je že v nedeljo, 2. julija 2022, nastopila na Štajerskem, v Beli dvorani Gradu Rače, kjer KUD Rače vsako leto prireja celoletne abonmajske koncerte. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - KRONIKA\7 - ČRNEČA VAS\BIOGRAFIJA O FRANZU KAFKI\MODEL - SPOMENIK - PETRU BOŽIČU\26. NAGRADA VEČERNICA - MAŠA OGRIZEK\35 - DNEVNIKOVA NAGRADA\KITARISTKA KLARA TOMLJANOVIČ\FOTKA - 2.jpg

Grad Rače na Štajerskem

Njen drugi zelo odmeven nastop pa je bil 1. septembra 2022 na zaključnem koncertu Mednarodnega festivala Poletje v stari Ljubljani z  naslovom Dialog kulture in časa.V okviru novega mednarodnega projekta Dialog kulture in časa je Ustanova Imago Sloveniae za mednarodno prepoznavno interpretko sodobne glasbe, kitaristko Klaro Tomljanovič, naročila štiri nova dela skladateljev Tomaža Bajžlja, MártonaIllésa, Steingrimurja Rohloffa in Alberta Carretera. Program večera je bil enkraten, saj je zaključil čudovit preplet sodobno zasnovanih novosti z uveljavljenimi deli iz preteklih obdobij. Med koncertom je potekal tudi pogovor s skladatelji o njihovem procesu in ozadju nastanka novih kompozicij, pri nekaterih izvajalcih pa je bilo slišati doslej še ne slišano čudovito zvočnost kitare. Medkoncertni pogovor je vodila Anamarija Štukelj Cusma. Koncert je bil ponovljen še v Švici in Nemčiji. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - KRONIKA\7 - ČRNEČA VAS\BIOGRAFIJA O FRANZU KAFKI\MODEL - SPOMENIK - PETRU BOŽIČU\26. NAGRADA VEČERNICA - MAŠA OGRIZEK\35 - DNEVNIKOVA NAGRADA\KITARISTKA KLARA TOMLJANOVIČ\FOTKA - 3.jpg

Nadarjena kitaristka Klara Tomjanovič

Izjemna glasbenica Klara Tomljanovič je interpretka s čudovito muzikalno karizmo, izrednimi muzikalnimi zmožnostmi, briljantno tehniko in neusahljivo energijo. Z vsakim detajlom v teh nadvse zahtevnih skladbah odkriva in sugestivno projicira domala pravo magijo zvočnosti. 

ČESTITAMO!

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti