Občina Krško je končno zagotovila 8,1 milijonov evrov za dolgo pričakovano izgradnjo prizidka k Valvasorjevi knjižnici v velikosti 1600 m2, kasneje pa bo sledila še prenova samostanskega dela knjižnice, kjer je shranjenih 1503 dragocenih knjig in inkunabul.

Valvasorjeva knjižnica v Krškem ni samo knjižnica kot številne druge po Sloveniji. V prvem nadstropju je namreč baročna Kapucinska knjižnica iz leta 1644, ko so v Krško prišli kapucini. Tako je že leta 1980 Slovenska kapucinska provinca z občino Krško podpisala pogodbo o prenovi knjižnice in samostana z namenom poživitve kulture v Krškem.

Krško pa je znano tudi po dolgoletnem organiziranju speedway motorističnih dirk, zato v knjižnici že od leta 2009 hranijo tudi številne predmete, povezane s tem športom in tekmovanji, kar še posebej privlači mlade.

Po koncu prenovitvenih del, ki bodo trajala najmanj dve leti, bodo sedanji del knjižnice, ki se nahaja v nekdanjem kapucinskem samostanu, namenili tako imenovanim tihim dejavnostim knjižnice, kot so domoznanski oddelek, organiziranje različnih razstav, del pa bo namenjen tudi upravnim prostorom. V novem in načrtovanem obnovljenem samostanskem delu knjižnice pa bo prostor za družabno življenje in funkcionalno delovanje knjižnice, kar vse bo prineslo povsem novo življenje v staro mestno jedro Krškega.

Viri: Delo in Dnevnik

Fotografije so s spleta.

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti