Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto je že od ustanovitve leta 1954 zavezana kulturi, zato ni naključje, da se že vrsto let z različnimi projekti pokloni tudi Prešernovemu dnevu, slovenskemu kulturnemu prazniku. Krka je tudi glavna sponzorka Kulturnega društva Severina Šalija (KDSŠ). V počastitev letošnjega praznika kulture so v Krki v torek 5. februarja 2019 ob 18. uri odprli enkratno in nenavadno razstavo mikroskopskih posnetkov kristalov zdravilnih učinkovin, kakršne doslej v Slovenijiše ni bilo. V Dvorani Krka je bil najprej vsebinsko bogat in kakovosten kulturni program, ki so ga izvajali glasbeniki in kulturniki Krke, potem pa je v Krkini galeriji sledila otvoritev razstave. Pobudnik razstave, ki so jo poimenovali Lepota je v majhnih stvareh, je Mitja Pelko, predsednik Kulturno-umetniškega društva Krka. Na tem odmevnem kulturnem dogodku je bil prisoten tudi uspešni in priljubljeni predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič.

RAZSTAVA

Zanimivo je, da so krkaši z odprtjem razstave fotografij, ki odstirajo pogled v svet  mikroskopskih kristalov zdravilnih učinkovin, prepoznali, da je znanost  lahko tudi umetnost. Mikroskopske povečave namreč prikazujejo Krkina zdravila, ki tvorijo različne barve in strukture, v katerih so Krkini sodelavci poleg njihovih zdravilnih učinkov prepoznali tudi zanimive estetske podobe in umetniške elemente. V Krki, ki je danes eden izmed največjih proizvajalcev generičnih zdravil na svetovnem farmacevtskem trgu, v kulturi v povezavi s svojo osnovno dejavnostjo vidijo veliko simbolike, saj je kultura lahko tudi »zdravilo«, ki plemeniti duha in medčloveške odnose. To navsezadnje zelo prepoznavno izraža tudi Krkina razstava 29 fotografij.

Zamisel za razstavo se je porodila predsedniku Kulturno-umetniškega društva Krka Mitji Pelku, sicer zaposlenem v Službi za industrijsko lastnino. Skupaj s še tremi Krkinimi sodelavci,Polono Bukovec, Mojco Rebolj in Smiljanom Pavišičem, so zasnovali koncept razstave Krkinih izdelkov, ki so plod posnetkov najsodobnejše farmacevtske opreme iz Krkinih laboratorijev.Pričujoči posnetki v Krki dejansko nastajajo vsak dan z namenom pridobivanja informacij, ki Krkinim raziskovalcem omogočajo razvoj in proizvodnjo kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil.

OD ZAMISLI DO URESNIČITVE

 V besedilu o razstavi je Mitja Pelko zapisal: Vsakemu od nas bo prizor mikroskopske fotografije priklical svojo zgodbo, četudi bomo vsi stali pred enim samim motivom… Likovni kritik bo morda v mikroskopskih fotografijah prepoznaval točke, linije, ploskve, barve ali oblike. Tehnolog bo bolj kot osnovne likovne prvine opazoval granule, plasti pelet in prereze tablet. Sodelavec s področja kakovosti bo vesel, kako dobro smo v razvoju opredelili nečistoče in jih v postopku priprave odstranili. Nekoga bo pogled spomnil na blagovno znamko, z izdelki povezane poti v svet ali prodajni uspeh.

Fotografije kristalov oziroma prerezov tablet, ki tvorijo izjemno zanimive barve in strukture, nas popeljejo na pot Krkinega zdravila, ki se začne z nastankom kristala, nadaljuje z razvojem farmacevtske oblike in zaključi s končnim izdelkom.Gre za zdravila, ki rešujejo življenja mnogim bolnikom, v njihovih mikroskopskih posnetkih pa so v Krki prepoznali tudi zametke umetniških podob.

V TOVARNI ZDRAVIL KRKA NEGUJEJO ŽLAHTNO KULTURO

V Krki se že od ustanovitve zavedajo, da so poleg ustvarjanja dobrih poslovnih rezultatov pomembne še druge stvari, ki ljudem v okolju, v katerem delujejo, omogočajo bogatejše, bolj kakovostno in lepše življenje. Zato svoje sodelavce spodbujajo k odkrivanju in razvijanju talentov in prepoznavanju svetov, ki niso povezani zgolj z delom, ampak tudi s kulturnim in družbenim udejstvovanjem.

Kultura je v poslovnem razmišljanju Krke trajni element. Razumejo jo kot edinstveno simbiozo dela in umetnosti. Izdajajo tudi lastno knjižno zbirko, ki je bila prav na lanski kulturni praznik obogatena z novo, že šesto knjigo, z naslovom Otočec – biser na zeleni Krki, za katero je recenzijo napisal predsednik Kulturnega društva Severina Šalija akad. prof. dr. Milček Komelj. Poleg te knjige so izdali še knjigo o reki Krki, ki so jo naslovili Reka zgodb, nekaj fotografskih monografij, pesniške zbirke delavcev KrkI in drugo.Pomemben del kulturnih dejavnosti krkašev predstavlja tudi Kulturno umetniško društvo Krka, ki že od leta 1971 prispeva k razvoju Krkine kulturno-umetniške dejavnosti in bogatenju odnosov. Pod njegovim okriljem deluje Mešani pevski zbor Krka, ki je od ustanovitve nastopil že več kot 500-krat, dobro zastopana je tudi galerijska dejavnost. V Galeriji Krka v Novem mestu in Ljubljani vsak mesec odprejo novo likovno razstavo, skupaj so pripravili že več kot 700 razstav. Krkini poslovni prostori v Ljubljani pa so že več kot 25 let prizorišče pogovornih večerov Gledališkega kluba Krka. Člani društva se lahko vsak mesec udeležujejo tudi ustvarjalnih delavnic.

Vidno mesto med ponudniki literarno-kulturnih vsebin si je KUD Krka utrdilo z vsakoletno pripravo Dolenjskega knjižnega sejma, ki seznanja s slovenskimi knjižnimi novostmi in spodbuja bralno kulturo. V letu 2019 bodo organizirali že 42. knjižni sejem. Kulturno-umetniško društvo Krka je leta 2016 za dolgoletne pomembne dosežke in bogat prispevek k promociji kulturnih dejavnosti prejelo grb Mestne občine Novo mesto.

 ZAKLJUČEK

Razstava Lepota je v majhnih stvareh bo v Novem mestu odprta do sredine marca, nato pa v Galeriji Krka v Ljubljani. Ogled je možen od ponedeljka do petka od 7. do 22. ure.

(Prispevek in fotografije so privzeti po posredovanju Krkine Službe za odnose z javnostmi.)

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti