Leta 2018 so v Mirni Peči odprli razstavo o življenju in glasbenem ustvarjalnem opusu ljudskega godca Lojzeta Slaka. Razstavo si je do sedaj ogledalo že več kot 15.000 obiskovalcev, ljubiteljev njegove glasbe. Občina in lokalna kulturna društva načrtujejo, da bodo leta 2023 v muzeju poleg Slakove razstave odprli tudi stalno razstavo rojaka in pesnika Toneta Pavčka.

     

SLAKOVA RAZSTAVA

Mirnopečani se dobro zavedajo, da omenjeni muzej ni običajen muzej. Dejstvo je, da pri Slakovi razstavi ne gre zgolj za ogled predmetov, fotografij in drugega materiala iz življenja svetovno znanega harmonikarja, ampak tudi za pravo doživetje Slakove glasbe. Obiskovalci se lahko na odru sami preizkusijo v igranju na »frajtonarico« in kašno Slakovo vižo tudi zaigrajo, za nameček pa lahko poskusijo še številne lokalne kulinarične dobrote. Vodja muzeja Ljudmila Bajc je še posebej ponosna, da jim je k sodelovanju uspelo pritegniti številna lokalna društva. Bajčeva še dodaja, da je njihov muzej postal turistični informacijski center. V Slakovi zbirki je okoli 580 predmetov, ki jih je njegova družina posodila muzeju za 30 let.

PAVČKOVA RAZSTAVA

V prihodnjih letih pa občina Mirna Peč načrtuje še en pomemben »muzejski« načrt, postavitev stalne razstave ustvarjalnega opusa rojaka in znamenitega pesnika Toneta Pavčka. Manjša spominska zbirka je trenutno že na ogled v bližnjem Šentjurju, pesnikovi rojstni vasi. Nataša Repnik iz občinske uprave Mirna Peč je povedala, da želijo razstavo o pesniku Tonetu Pavčku odpreti ob 95-letnici njegovega rojstva, ki bo septembra 2023. Gre za obsežno zapuščino: 600 osebnih predmetov, nagrad in priznanj, daril ter več kot 2.500 izvodov Pavčkovih knjig. Pri organiziranju vsebinske zasnove Pavčkove razstave občini strokovno veliko pomaga Dolenjski muzej iz Novega mesta.

 

ZAKLJUČEK

Slakov in Pavčkov muzej v Mirni Peči bo resnično velika pridobitev za poživitev in ohranjanje glasbene in literarne dediščine Dolenjske in širše.

Vir: Dnevnik, fotografije pa so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti