C:\Users\uporabnik\Documents\_NAJPOMEMBNEJŠE MAPE\BARBKA - FOTKE\DALJNOSEŽNA MOČ POEZIJE\ZALOŽBA GOGA - 2023\SAMSKI BLOK.jpg
Naslovnica romana Samski blok

Univerzitetno diplomirana filozofinja in literarna komparativistka, kulturna ustvarjalka Lela B. Njatin se je leta 1963 rodila v Ljubljani, kjer tudi živi. Dela kot samozaposlena v kulturi. Poleg literature ustvarja vizualno umetnost. Pogosto so njena dela interdisciplinarna na presečišču obeh polj. Napisala je celo vrsto še neobjavljeni del, prejela pa je tudi nagrado zlata ptica 1989 za roman Nestrpnost, leta 2016 pa Priznanje Občine Kočevje Deklica s piščalko za strokovno odličnost na področju umetnosti, humanističnih znanosti in kulture.

Lela B. Njatin v avtobiografsko-esejistični roman Samski blok prinaša resnično obetavno in zanimivo gradivo. Piše o Kočevju, kjer je odraščala, natančneje o stanovanju svoje matere Angele, v katerem si je po njeni smrti uredila umetniški atelje. Avtorica v romanu opisuje navezanost na dom in vračanje v prostor odraščanja, kar ni nič posebnega za iskreno avtobiografsko pisanje. No, sama iskrenost obenem ni zagotovilo za kaj zelo lucidnega. Lela B. Njatin s svojim pisanjem umika mejo med literaturo in resničnostjo, saj delu priznava celostno avtobiografskost. Ko se »sleče«, dogajanje postavi v svojo zibelko, v spominih se večkrat okliče za »malo Lelo«, skozi celoten roman pa razmišlja o svojih umetniških dosežkih. Bralce vabi, da si ustvarijo mnenje o njej kot osebi in ne samo kot pisateljici.Lela se v romanu Samski blok sprehaja po Kočevju, preureja atelje, klepeta z ljudmi v lokalu in popisuje te pogovore, ki ostajajo na precej gostilniški ravni. Obenem pa nam nekako prikrito poskuša dopovedati, da je okolje v tem času že prerasla, da ji je kot človeku in umetnici v Kočevju postalo že pretesno.Pri opisovanju matere pa je prisotno neko precej otroško, neomajno občudovanje. Do določene mere je to ljubko, na trenutke pa že prav moteče naivno.Iz dela sije tudi njena razvajenost. Ne gre za to, da preskrbljenost v knjigi ne bi smela imeti prostora, nikakor, nasprotno! A izpisana je naivno, ločeno od resničnega sveta; zdi se, kakor da avtorica ne sprevidi, kako dobro ji je šlo skozi življenje. 

C:\Users\uporabnik\Documents\_NAJPOMEMBNEJŠE MAPE\BARBKA - FOTKE\DALJNOSEŽNA MOČ POEZIJE\ZALOŽBA GOGA - 2023\SAMSKI BLOK V KOČEVJU\FOTKA - 3.jpg
Kočevje

Roman Samski blok je delo, ki si bralca na vse pretege prizadeva prepričati, da se v njem skriva nekaj globljega. Tudi slogovno skače iz skoraj arhaične strukture v navadno, zelo faktično pripoved, nato pa spet do pompoznih ocvetličenih stavkov. Vsemu navkljub je roman bahavo, nereflektirano in slogovno nedosledno literarno delo, ki pa bralca vsemu navkljub vendarle ne pusti ravnodušnega.

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti