Ob praznovanju 480-letnice ustanovitve Državne in mestne knjižnice v nemškem mestu Augsburgu, ki je trajalo od 19. oktobra do 15. decembra 2017, so raziskovalci odkrili fragment doslej neznane Gutenbergove Biblije. Iluminirani pergament prikazuje začetek apokalipse s podobo evangelista Janeza. Knjižni okras v prekrivnih barvah in pozlati bi lahko pripisali ateljeju za knjižne poslikave iz Leipziga, kjer so opremili tudi Gutenbergovi Bibliji, ki ju danes hranijo v državni knjižnici v Berlinu in v Huntingtonovi knjižnici v kalifornijskem San Marinu.

Znanstveniki domnevajo, da je miniatura delo češkega ustanovitelja delavnice, ki velja tudi za »iluminatorja berlinske Gutenbergove Biblije«. Fragment je torej del poslikane Gutenbergove Biblije iz te delavnice, za katerega pa se doslej ni vedelo. Pergament zagotovo ne izhaja iz katerega koli doslej znanih primerkov, prav tako ga ni mogoče uvrstiti v katero koli skupino znanih pergamentnih fragmentov Gutenbergove Biblije.

Fragment so našli na platnicah odtisov iz 17. stoletja. Kdaj je bila Biblija razstavljena na fragmente, strokovnjaki ne vedo. Odtis, ki ga varuje pergament, naj bi bil sodeč po raziskavah leta 1625 v lasti Hermanna Graviusa, kasneje pa Johanna Eberharda Graveja, ki je med letoma 1667 in 1678 služboval kot pastor v mestu Stotel pri Bremerhavnu. Kako se je znašel v današnji državni knjižnici v Augsburgu, prav tako še ni jasno.

C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\7 - SVETI GREGOR - 12. 03. 2023\SV. GREGOR - 12- MAREC\MOŠKI DNEVI ZAVRŽENOSTI\FRAGMENT GUTENBERGOVE BIBLIJE\FOTKA - 2.jpeg
Johannes Gutenberg
C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\7 - SVETI GREGOR - 12. 03. 2023\SV. GREGOR - 12- MAREC\MOŠKI DNEVI ZAVRŽENOSTI\FRAGMENT GUTENBERGOVE BIBLIJE\FOTKA - 3 – kopija.jpg

V hiši hranijo tudi dva pergamentna fragmenta dveh različnih izvodov Gutenbergove Biblije. Oba sta bila na ogled tudi na že zgoraj omenjeni razstaviv Augsburgu.

Fotografije so s spleta.

Vira: Kathpress in Družina

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti