Spoštovane članice in člani KDSŠ,

imam vtis, da vam je voščilo za Prešernov dan vzbudilo prijetno razpoloženje, domala vsi pa ste se osredotočili na Prešernovo Zdravljico. Nobenega dvoma ni, da za vse Slovence njena vsebina spet postaja vedno bolj pomembna, še posebej v današnjih časih. Vaše navdušeno duhovno viharjenje me je opogumilo, da na ravni dejavnosti KDSŠ interno razglasimo mesec februar za mesec poezije in kulture! Vaša razmišljanja, pesmi, pričakovanja in predloge bomo na spletni strani KDSŠ z veseljem objavili. Pišite in hvala.

Za začetek, zgled in pogum objavljamo prvo pisanje slavistke Lizike Vardijan, »prenašalke bralnega virusa«,  sicer pa animatorke RIC-ovega bralnega krožka Beremo skupaj.

Veselim se vašega sodelovanja in vas lepo pozdravljam.

Franci Koncilija

K O R O N A E K S P R E S I J A

UVOD

Literarni natečaj Koronaekspresija, ki ga je občina Miren-Kostanjevica ob podpori Turizma Miren-Kostanjevica objavila aprila 2020, kmalu po razglasitvi svetovne pandemije covid-19, je dosegel vrhunec ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku.

Občina Miren-Kostanjevica

V poklon vsem kulturnikom je občina izdala zbornik Koronaekspresija, ki prinaša zabaven, iskriv in hkrati globoko razmišljujoč pogled na obdobje svetovne pandemije, ki je za vedno spremenila naš odnos do sveta in sistem vrednot na ravni posameznika in celotne družbe. Na literarnem  natečaju  Koronaekspresija je  sodelovalo 140 avtorjev iz 74 slovenskih mest. Na natečaj je prispelo 269 različnih prispevkov, kot so aforizmi, poezija, kratka prozna dela in drugo.

ZBORNIK KORONAEKSPRESIJA

V zbornik je vključenih 100 izbranih del, ki so med 269 prispelimi na natečaj najbolj prepričala žirijo v sestavi Darinke Kozinc, Ferija Lainščka in Toneta Partljiča. Župan Mauricij Humar je knjigo, ki so jo v poklon prejeli vsi udeleženci natečaja in eminentni žiranti, pospremil z besedami:

» Z velikim veseljem, ponosom in hvaležnostjo vam v prilogi pošiljamo rezultat skupnega popotovanja čez izzive s covid-19 zaznamovanega leta 2020 – pred vami je izvod zbirke Koronaekspresija.Izid literarnega prvenca, v katerem so dobila prostor po mnenju žirije najboljša dela v posameznem sklopu natečaja, sovpada s slovenskim kulturnim praznikom. Praznujemo ga svečano in navdahnjeni z odtisi prvega soočenja naše generacije z virusom svetovnih razsežnosti. Hkrati pa smo na nek način pomirjeni, da v okoliščinah, ki so na glavo postavile naše življenje ter nam na novo uokvirile smeri gibanja in načine komunikacije, vendarle vsaj nekateri mejniki, kot je tudi Prešernov dan, ostajajo isti. Kot svetilniki upanja, da se bodo zadeve kmalu ponovno postavile na svoje mesto.«

Prešernov nagrajenec Feri Lainšček
Rezka Povše

V zbornik Koronaekspresija se je uvrstila tudi naša članica Rezka Povše s pesmijo Ljubezen v času korone. Sama pravi, da se počuti zelo počaščeno, da je njeno pesem prebral in izbral za objavo prav Feri Lainšček, letošnji Prešernov nagrajenec.

Ljubezen v času korone

kužen oblak korone nad mestom

zaklenem vrata

zasenčim okna

kot da me ni

izključim telefon

da ne zvoni

sezujem težke misli

pometem vsakdanje skrbi

Marquez mi posodi ladjo –

trdnjavo ljubezni

sončnico s črnimi očmi

pripnem na jambor

razprem jadro

in nad ogledalom oblakov ujamem veter

rumena zastava zaplapola

tonem v tišino

odplujem v pesniški kozmos

v Šambalo

gnezdece za ptičke kraljičke spletem iz trtnih vitic

priletijo nosilci luči

sopotniki tišine oblečeni v smeh in žalost

in ga naselijo

bivakiram med čarodeji besed

se z njimi bratim

dlani iztegnem polne lesketanja

lepota šumi kot morska pena

jezikovni virtuoz

veliki A vrtnari nad zemljevidi domotožja

Jure Detela pestuje v zavetju spečega gamsa

Rilke zaplapola z angelskimi krili

Prevert zmečka čik ob pepelniku

in poljubi Barbaro

nemirne vrane iz Danetovega naročja

valove v rumenem vetru

prepoln strasti in topline prekmurski mag

pesnikuje o misteriju dvojin

medeno gnezdece je postelja ljubezni

draguljarna besed

v njej so čudesa

sladka obsedenost

infuzija svetlobe

mamljiva ekstaza

pesmi so me prišle objet

mazilijo me

solze tečejo čez rob

topim se

kapljam kot vosek

in se prelivam

od stiha do stiha

iz razpok srca pritavajo verzi

skrivajo moje ime

skozme blodijo v žgoči luči

izdiham jih

dopolnjeno je

korona mi žigosa potni list sreče

V imenu KDSŠ Rezki Povše iskreno čestitamo!

Fotografije so s spleta.

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti