Letošnja nagrajenka Festivala Vilenica, Latvijka Amanda Aizpuritete, je pesnica, pisateljica, esejistka in prevajalka judovskih in romskih korenin. Je izjemna pričevalka latvijskega sovjetskega in postsovjetskega časa in tenkočutna pesniška zapisovalka dvomov, brezupa, krhkosti ljubezni, osamljenosti in samosti. Ob prejemu nagrade je povedala, da je zanjo poezija biti drugje, nekje zunaj…Letošnja tema Vilenice Kje je tvoj dom se navezuje na migracije in na ukrajinsko vojno. 

Latvijska pesnica, pisateljica in prevajalka Amanda Aizpuriete se je rodila 28. marca 1956 v Jūrmali. Študirala je jezikoslovje in filozofijo na Latvijski univerzi v Rigi in na Literarnem inštitutu Maksima Gorkega v Moskvi. Bila je radijska novinarka, urednica za poezijo pri reviji Avots in sodelavka revije Karogs. Vodila je tudi tečaje na Literarni akademiji pri ZvezI latvijskih pisateljev.

Amanda Aizpuriete pripada generaciji, ki je s poezijo nastopila sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja in se aktivno uprla dvojni morali latvijske oziroma sovjetske družbe. V svoji poeziji je odkrito in neprizanesljivo pisala o neprijetnih plateh takratnega življenja ter odpirala številne tabujske teme. Zlasti je razkrivala življenje žensk v pretežno patriarhalnem in družbeno težavnem okolju. Njeni motivi izhajajo večinoma iz življenjske konkretnosti, podob življenja na obalah njenega domačega mesta, pojavov, ki so samo na videz vsakdanji, običajni, saj po njenih besedah ne obstaja nič takega, kar bi lahko imenovali »vsakdanje«, »normalno«. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\4 - 31 - 40 - UREJENI PRISPEVKI\34 - GOSTJA FESTIVALA FABULA - 2022\MODEL REZKA POVŠE - ŠOPEK - JULIJA\LATVIJKA AMANDA AIZPURITETE - VILENICA 2022\FOTKA - 3.jpg

Človeško življenje v njeni poeziji je polno nepričakovanih in kompleksnih položajev in čustev, pod površjem vsakdanjosti kataklizmično brbota in dneve naših življenj preseva skrivnostna luč ljubezni, poetičnega in smrti. Njen lirski jaz je tako nenehno pod pritiskom dvomov, strahov in brezupa, povezan tudi z občutki ljubezenske prevaranosti, izgubljene intime, osamljenosti in samosti.

                    C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\4 - 31 - 40 - UREJENI PRISPEVKI\34 - GOSTJA FESTIVALA FABULA - 2022\MODEL REZKA POVŠE - ŠOPEK - JULIJA\LATVIJKA AMANDA AIZPURITETE - VILENICA 2022\FOTKA - 4.jpg   Vilenica

Poezijo in eseje je začela objavljati leta 1976, kasneje pa je v latvijščino prevedla poezijo številnih ruskih, angleških in nemških pesnikov ter sestavila in objavila več antologij latvijskih pesnikov. Leta 1999 je Amanda Aizpuriete prejela nagrado Horsta Bieneka za liriko, ki jo podeljuje Bavarska akademija lepih umetnosti, ter še mnogo drugih nagrad.

C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\5 - 41 - 50 - UREJENI PRISPEVKI\50 - VILENICA - 2022 - AMANDA\LATVIJKA AMANDA AIZPURITETE - VILENICA 2022\VILENICA - 2022 - AMANDA LATVIJA\FOTKA - 5.jpg

Veno Taufer

Zgodovina in intimni svet se v poeziji Amande Aizpuriete ves čas prekrivata in sta v atonalnem sozvočju. Veno Taufer, ki je njene pesmi prvi prevedel v slovenščino, je zapisal: »V njeni izpovedno lakonski in precizno ubesedeni liriki se mešata resignacija in ironija v trenutkih izostrene življenjske izkušnje. »Pesnica Amanda Aizpuriete pa je o svoji poeziji dejala: »Gre za naš skupni svet, ne le moj. Ne pišem o svojih izkušnjah, to so izkušnje nekoga drugega. To pomeni, da ne morem povsem doreči, od kod kaj pride in kaj pomeni. Ne vem in tudi nočem vedeti.« In če poezija prihaja iz neznanega, iz prostora, ki presega en, pesničin jaz, je ustvarjanje poezije zanjo vedno znova točka odločitve: »Pisati ali ne pisati – to je vsa razlika.« In tej, samo na videz nepomembni odločitvi, odločitvi za pisanje, za poezijo, se je pridružila tudi žirija letošnjega festivala Vilenica. Odločitev da so veliko nagrado Vilenice podelili Amandi Aizpuriete, je namreč vsekakor odločitev za moč njene poezije in njenega unikatnega pesniškega glasu.

Fotografije so s spleta.

Vir: Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti