Na Josipa Broza – Tita, ki se je rodil pred 130 leti (7. maja 1892) v Kumrovcu in umrl pred 42 leti (4. maja 1980) v Ljubljani, pokopan pa je v Hiši cvetja v Beogradu, se še vedno navezuje nemalo teorij zarote oziroma dvomov o resničnosti njegove osebne identitete. Ime državnika Tita še vedno budi slo po mistificiranju, pravzaprav že vse od časa NOB, ko so se ljudje tako doma kot na tujem spraševali, kdo pravzaprav je Tito. Po koncu vojne se je na območju Jugoslavije okoli njegovega lika in dela razvil kult osebnosti, globalno pa je postal prepoznaven tudi na širši svetovni politični sceni.

V devetdesetih letih, po razpadu države, se je pisanje knjig o Titu še posebej razmahnilo. Svoje spomine nanj so obujali mnogi, od kuharjev prek zdravnikov, zgodovinarjev in vseh mogočih drugih strokovnjakov do predvsem samooklicanih poznavalcev, za katere dotlej še nihče ni slišal. Mnoga dela sodijo v žanr teorij zarote in med seboj kar tekmujejo po spektakularnosti. Vključno s tisto, da Josip Broz ni pokopan v Beogradu, ampak v Vatikanu! Halo?!

C:\Users\uporabnik\Documents\ZDRAVLJICA\PRAVO PRIJATELJSTVO\ALICE RAHON - POZABLJENA UMETNICA\JAKČEVA JOVANKA BROZ V NOVEM SADU\MURNOVA NEUSLIŠANA LJUBEZEN\39 - LAŽNI JOSIP BROZ TITO\FOTKA - 1.jpg

Maršal Josip Broz Tito

Poseben podžanr predstavljajo teorije o Titovi identiteti. Te pravijo, da človek, čigar glas in podoba sta vsaj generacijam, ki so odraščale v nekdanji Jugoslaviji, izrazito dobro znana, ni istoveten z Josipom Brozom, v Kumrovcu rojenim sinom slovenske matere. Obstajajo trditve, da je Tito umrl na fronti v prvi svetovni vojni in da je priimek Broz dejansko proslavil nekdo drug. Navsezadnje Titu nista manjkala dva prsta, kot naj bi domnevno umrlemu vojaku Brozu. Znan je tudi argument, da človek kumrovško-kmečkega porekla ni mogel znati igrati na klavir, kar je Tito odlično obvladal.

Po eni od teorij naj bi bil Tito izum avstro-ogrske, po drugi pa ruske oziroma sovjetske tajne službe. Prva je srbskega porekla oziroma tiste vrste umevanja, ki v Titu vidi Hrvata, ki naj bi deloval proti Srbiji, druga pa ameriškega izvora še iz petdesetih letih prejšnjega stoletja. A teorij o poreklu je še več in so pestro fantazijske. Tako naj bi bil Tito dejansko poljski oziroma po drugi inačici dunajski Jud, pa Avstrijec, Italijan, Nemec, Čeh, Madžar, po najbolj spektakularno noblesni teoriji pa naj bi bil njegov oče sovjetski politik oziroma sam Winston Churchill, kar bi bilo ob osemnajstih letih razlike v prid Angleža sicer biološko možno.

C:\Users\uporabnik\Documents\ZDRAVLJICA\PRAVO PRIJATELJSTVO\ALICE RAHON - POZABLJENA UMETNICA\JAKČEVA JOVANKA BROZ V NOVEM SADU\MURNOVA NEUSLIŠANA LJUBEZEN\39 - LAŽNI JOSIP BROZ TITO\FOTKA - 3.jpg

Tito in Jovanka

A smiselnost teoretiziranja o domnevno lažnem Titu je precej vprašljiva.  Kajti četudi bi šlo za nekoga, ki je zgolj prevzel identiteto padlega vojaka iz Kumrovca, še vedno ostaja dejstvo, da je Josip Broz iz bombaškega procesa v Zagrebu ali iz pečine v Drvarju oziroma iz časa druge svetovne vojne ista oseba kot predsednik SFRJ oziroma figura iz javnih nastopov v desetletjih po vojni. Te istovetnosti se ni lotila ali je zanikala še nobena teorija zarote, povezana s Titom. Četudi bi torej šlo za agenta, je agentu uspela kariera, ki je tako ali drugače presegla obseg osnovno zadane mu naloge. 

Fotografije so s spleta.

Vir: Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti