Rastoča knjiga

V četrtek so Državni svet Republike Slovenije, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Mestna občina Ljubljana, Javni sklad Republike Slovenije za kulturno dejavnost, Narodna in univerzitetna knjižnica ter Društvo Rastoča knjiga pripravili slovesen kulturni dogodek ob kipcu Deklica z rastočo knjigo. Deklica, ki vsako leto zraste za 2 cm, je tokrat dobila misel pesnika Milana Dekleve: »Dokler bo beseda, bo stala gora spoštljiva v svoji višini.«


Dr. Janez Gabrijelčič

Irena Polanec – Pisma Evi

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje je Irena Polanec razstavila svoja najnovejša umetniška dela, ki jih je združila v cikel Pisma Evi. Polančeva meni, »da je bila Eva ustvarjenav raju in je edina ženska, ki je izkusila popolno skladnost stvarstva. Bila je prva ženska, ki je doživela moč skušnjave, padec in izgon iz raja. Ni bila ustvarjena, da bi preprosto verjela, zato si je želela in drznila, da s svobodno voljo in lastnimi spoznanji spreminja in ustvarja (vesoljstvo) lepoto. To so drzne in ambiciozne želje; njihova uresničitev je mogoča le po poti negotovosti, trpljenja in bolečine. Pa vendar je to veličasten cilj, ki prinaša radost in svetlobo v temačna srca. In to je poslanstvo umetnosti.« Na otvoritvi je bilo izjemno veliko ljudi, spoznali smo nemirno umetnico, svetovljanko, zaljubljeno v Pariz in romantiko, pa tudi gostoljubnost in kakovost Galerije ter Glasbene šole v Trebnjem.

Monument Drago Tršar v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

Velikan modernega povojnega kiparstva je iz osebne zbirke razstavil svoje čudovite umetnine v keramiki in bronu ter drugih kovinah. V sedmih dvoranah Galerije Božidarja Jakca so pregledno predstavljena njegova kiparska dela, kot na primer zelo poznani napeti Bik, Popis, Figura v notranjosti, Rast in plastike množic. V posebni sobi so njegove keramične skulpture in krožniki, na stenah pa njegove risbe in slike. V zadnji dvorani blestijo mojstrsko izdelane glave slovenskih literatov in umetnikov od Primoža Trubarja, Ivana Cankarja do Staneta Severja idr.Med njimi je tudi kipec našega predsednika dr. Milčka Komelja.

Irwin

Galerija Božidarja Jakca gosti tudi mednarodno razstavo Was ist Kunst Bosna in Hercegovina/Heroji 1941–1945. Namen mednarodno uveljavljenje skupine IRWIN je v nadaljevanju avtorskih projektov Was ist Kunst tokrat poseči v ideološko blokado znotraj države Bosne in Hercegovine. Projekt je zasnovan na interpretaciji portretov vseh narodnih herojev Bosne in Hercegovine iz časa II. svetovne vojne. Razstava je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Republike Srbske in Zgodovinskim muzejem Bosne in Hercegovine. Razstavo so postavili v nekdanjo cistercijansko cerkev v Kostanjevici.

Bralna značka za odrasle

Knjižnica Mirana Jarca nas vabi, da se pridružimo akciji Bralna značka za odrasle. V njenih prostorih dobimo zloženko s seznamom 69 knjig, od katerih jih moramo prebrati vsaj pet. Seznam vsebuje odlične knjige, kot so Donava, Hiša ob mošeji, Most na Drini… Knjige je treba prebrati do 5. januarja 2020, na zloženki pa odgovoriti na tri vprašanja o vsaki prebrani knjigi in jo z osebnimi podatki vred poslati knjižnici. Čudovita pobuda je izjemno vabljiva, vzemite jo za svojo, pridružimo se Bralni znački naših otrok, vnukov, pravnukov …https://www.nm.sik.si/si/odrasli/bralnaznacka/

Knjižni sejem v Galeriji Krka Novo mesto 

Ljubitelji knjig se bodo gotovo zbrali in srečali na knjižnem sejmu, ki ga vsako leto organizirajo Kulturno umetniško društvo Krka, Mladinska knjiga in Knjižnica Mirana Jarca. Sejem je bil odprt v ponedeljek, 20.5.2019, njegova gosta pa bosta pisatelja Tadej Golob in Feri Lainšček. Na enem mestu bo mogoče spoznati celotno tržno ponudbo knjig, ki je v enem letu obogatila našo domovino. Razkošje, ki že 42 let dokazuje odličnost Krke in Dolenjske.

(Fotografije so s spleta)

Pripravila: Joža Miklič

Kategorije: Zanimivosti