Iskreno prijateljstvo se praviloma odraža s paleto svojevrstnih žlahtnih kombinacij, kot so: naklonjenost, ljubezen, razumevanje, dobrohotnost, širokosrčnost, popustljivost, zaupljivost, očarljivost, nagajivost, spontanost, skrivnostnost, predanost in ljubeznivost. Čeprav večina izmed nas nosi v sebi bolj ali manj spodbudno izkušnjo prijateljstva, med nami obstajajo tudi srečni ljudje, ki so sposobni doživljati pravo, resnično, pristno in trajno prijateljstvo!

Kakšen pa je pravi prijatelj? Ob tem vprašanju večina izmed nas pomisli na človeka, ki nosi v sebi vse tiste lastnosti, ki jih že dolgo občudujemo pri drugih ljudeh in zaman iščemo pri samem sebi. Obenem pa je iskren prijatelj tisti, ki nam prvi ponudi roko, ko potrebujemo pomoč, ki zna mimogrede obrisati solze z našega lica, in ko nam je najhuje in smo v stiski, nam je pravi prijatelj vedno v oporo. Iskren prijatelj je tisti, ki se veseli naših uspehov in nas spodbuja v porazih, ki nas varuje pred brezupom, ki nam zna s svojim humorjem pričarati nasmeh na skremženem obrazu, ki ne pozna nevoščljivosti, zavidanja, škodoželjnosti, zamere in jeze.Pravi prijatelj spoštuje tudi naše odločitve in nam pomaga uresničiti sanje, zna pa nas razveseliti in osrečiti brez pravega razloga, zgolj zato ker nas ima rad in je naš prijatelj. Prijatelj je človek, ki, brž ko izve, da smo bolni, potrka pri nas z vrečko svežega sadja, z našo najljubšo knjigo, časopisom ali revijo v naročju. Kljub svojim obveznostim rad poklepeta z nami in nas še isti večer pokliče, da nam ne bi bilo dolgčas. Skratka, prijatelj je človek, vreden našega zaupanja.

C:\Users\uporabnik\Documents\ZDRAVLJICA\PRAVO PRIJATELJSTVO\FOTKA - 2.jpg

Pravi prijatelj nam ne bo nikoli rekel, da smo se zredili, postarali, da smo neurejeni, neokusno oblečeni, neprikupni in da smo videti slabo. Pravi prijatelj uživa v naši družbi in stori vse, da je lahko z nami. Brez strahu ga lahko povabimo na sprehod, v galerijo, na večerjo ali pa na nedeljski potep oziroma daljši sprehod – ne bo nam odrekel. 

Zato je pravi prijatelj resnično izjemen, enkraten in nezaslužen dar za tistega, ki se mu nesebično razdaja.

Fotografije so s spleta.

Gradivo izbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti