Po knjigi Past na Menini planini partizanskega komandanta Franca Severja – Frante v sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije snemajo igrano-dokumentarni film o bitki na Menini planini z naslovom Preboj. Glavno vlogo komandanta Franca Severja – Frante bo odigral Domen Valič, film režira Dejan Babosek, predvideni proračun filma pa znaša okoli 40.000 evrov.

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva in jo mnogi imenujejo »slovenski igmanski marš«. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. Film prikazuje nemogoče pogoje, v katerih so delovali partizani, hkrati pa visoko raven tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Pri tem izhaja predvsem iz dejstva, da mlade generacije tematike narodnoosvobodilne borbe danes praktično ne poznajo, bitko na Menini planini pa še toliko manj.

V filmu spremljamo sedaj 96-letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja težkih dni v marcu 1945, ko se je okoli 500 borcev znašlo v nemogočih okoliščinah. Na eni strani so partizane pestili huda zima, visok sneg, mraz, pomanjkanje hrane in vode, opreme, oblačil in streliva, na drugi strani pa je bil izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bil uničenje vseh partizanov. V filmu komandant Franc Sever – Franta in nekaj ostalih preživelih borcev pripovedujejo o dogodkih iz tistega časa, ob njihovi pripovedi pa zgodbo prikazujejo igrani filmski inserti, ki nas čustveno prenesejo v tisti čas in nam pokažejo okoliščine ter dogodke pred bojem in med njim ter končni preboj na svobodo. Film trenutno nastaja v neodvisni produkciji brez podpore državnega denarja.

Režiser in scenarist filma Dejan Babosek o projektu pravi: »Za preboj na Menini planini sem izvedel šele letos in zgodba se me je takoj močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, sem bil začaran. Takoj sem vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostati živ in ne sme nikoli utoniti v pozabo.« Snemanje igranih delov filma se bo začelo februarja. Dejan Babosek, ki se je rodil leta 1976, je še dejal, da je film o junaški zgodbi iz časa druge svetovne vojne namenjen sedanjim in tudi prihodnjim rodovom. Zato, da takšnih stvari ne bi pozabili.

(Vir: Večer. Fotografije so s spleta).

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti