Galerija Vodnikove domačije v Ljubljani je s tradicionalnim decembrskim prodajnim Sejmom ilustracije, ki se je začel 1. decembra 2022, odprt pa bo vse tja do božiča,  že osmo leto zapored ponuja najboljše, kar ta hip premore slovenska ilustracija. Na sejmu je možen ogled in nakup okoli tridesetih ilustracij najvidnejših domačih ustvarjalcev različnih generacij, med njimi tudi dveh najstarejših avtoric, 95-letne Ančke Gošnik Godec in 94-letne Marjance Jemec Božič.  Sejem so dopolnili tudi z razgibanim spremljevalnim programom za otroke in odrasle. 

Sejem v Galeriji Vodnikove domačije poteka tako v živo kot na spletu, ponuja pa tudi skrbno izbran seznam del od originalov do printov in ilustriranih knjig sodelujočih avtoric in avtorjev. V prazničnem decembru pa lahko ljubitelji likovne umetnosti z nakupom razstavljenih del pomembno podprejo domačo likovno ustvarjalnost, saj so ilustratorji tudi letos na sejem prinesli svoja najboljša dela. Že po tradiciji je pomemben del vsakoletnega sejma ilustracije tudi druženje z ilustratorkami in ilustratorji, ko obiskovalci sejma osebno spoznavajo avtorje, z njimi klepetajo in jih kaj tudi povprašajo, ilustratorji in ilustratorke pa na ta način spoznavajo svoje občinstvo in kupce svojih del ter odgovarjajo na njihova vprašanja. 

Sejem ilustracij
December tudi praznik ilustracije

Razstavni prostori

Sejem ilustracije pa je bil zelo privlačen tudi za otroke. Organizatorji sejma so namreč v pravljičnem studiu razvili pripovedovalske kocke, prosojnice in pravljični zemljevid,s katerimi se otroci na sejmu tudi igrajo. Na enega od decembrskih nedeljskih dopoldnevov pa se je Vodnikova domačija spremenila tudi v veliko pripovedovalsko igralnico pravljic. 

Decembrski sejem

Mlade ilustracija kot umetniška zvrst zelo privlači.

Sejem iz leta v leto obišče vedno več obiskovalcev iz celotne Slovenije. Organizatorji so tega veseli, saj tako ilustracija postaja vedno bolj popularna, tudi s hibridno različico. Poleg tega še ugotavljajo, da se je zadnja leta ilustracija že dodobra emancipirala kot zrela, samostojna umetniška disciplina.

Fotografije so s spleta.

Vira: Delo in Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti