Leta 1999 je Unesco 21. marec razglasil za svetovni dan poezije. Lepši in primernejši datum, kot je prvi pomladni dan, bi za promocijo branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije najbrž težko našli. Imate radi poezijo? Ste že kdaj napisali kakšno pesem? Komu ste jo posvetili? Kateri je vaš najljubši pesnik? Zakaj prav on? Ona? Verjamete v teh norih časih, da bi poezija lahko rešila svet?

Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje. Pesniki širijo brezčasna sporočila in so včasih vzvodi in priče pomembnim družbenim ter zgodovinskim spremembam, včasih pa nam njihovi verzi zgolj pomagajo pri iskanju duševnega miru in lastnega bistva. Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj ključ do poezije.

»Pesem je dih, ki pomeni življenje, zato ne potrebuje slave in čaščenja, saj je že sámo življenje največja nagrada. Biti znan pesnik, pomeni, da si ločen od pesmi. Da hodiš po svetu preklet, ker si prodal svojo pesem minljivosti, četudi si mislil, da je večnost.« (Ivo Svetina)

»Vse stvari imajo svojo skrivnost, poezija pa je skrivnost vseh stvari.« (Federico García Lorca)

Želim vam lep in doživetja poln svetovni dan poezije, ki je tudi prvi dan pomladi. Izkoristite ta čas tudi za poezijo. Preberite pesem, dve, tri … Verjamem, da bo vaš dan zato še lepši, prijaznejši, mirnejši.

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\1 -  UREJENI PRISPEVKI ZA OBJAVO\000000000000000 - 15 - POEZIJA - PRISPEVKI ZA OBJAVO\BALADNI VEČER - SVETLANA MAKAROVIČ\SVETOVNI DAN POEZIJE - 21. 3. 2022\Poezija_pero_2019_01-1.jpg

Fotografije so s spleta.

Viri: Delo, Večer, Primorske novice

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti