Predavanje prof. dr. Alenke Šivic-Dular o znamenitem Novomeščanu, jezikoslovcu akad. prof. dr. Rajku Nahtigalu, in izročitev njegove zapuščine v hrambo in trajno last Knjižnici Mirana Jarca.

Pripravil: Milan Markelj

Akad. prof. dr. Rajko Nahtigal

V počastitev 140-letnice rojstva Novomeščana prof. dr. Rajka Nahtigala (1877–1958), jezikoslovca, paleoslavista in rusista, akademika, prvega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter prvega dekana Filozofske fakultete v Ljubljani,  je Kulturno društvo Severina Šalija pripravilo 2. društveni večer, ki je včeraj zvečer potekal v  Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu.

Akademikovo življenje, predvsem pa njegov obsežni in za jezikoslovje dragoceni ustvarjalni opus je predstavila zaslužna profesorica dr. Alenka Šivic-Dular, ki je na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani delovala na področju primerjalnega slovanskega jezikoslovja. Opozorila je trajno vrednost Nahtilovih znanstvenih prizadevanj in na njegovo vizionarsko usmerjenost, ki mu še dandanašnji zagotavlja enega najbolj uglednih mest med našimi jezikoslovci. Strokovno, a za občinstvo dovolj poljudno in zanimivo predavanje je popestril Tomaž Koncilija, ki je prebral nekaj zanimivih besedil iz Nahtigalove zapuščine.

Ob zaključku 2. Šalijevega večera je v imenu Slavističnega društva Slovenije prof.  dr. Alenka Šivic-Dular izročila Knjižnici Mirana Jarca v hrambo in trajno last zapuščino zaslužnega Novomeščana, akad.  prof. dr. Rajka Nahtigala. Gre za njegovo posmrtno masko, namizno lučko in stekleni svečnik. Vse to je skoraj  štiri desetletja hranil Marko Kranjec, vodja knjižnice Oddelka za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ko se je upokojil, pa je zapuščino predal Katedri za primerjalno slovansko jezikoslovje. Zdaj Nahtigalova predmetna zapuščina bogati novomeško knjižnico in se je tako na simbolni način imenitni Novomeščan vrnil v svoj rojstni kraj.

DAROVNICA Slavističnega društva Slovenije Knjižnici Mirana Jarca

DODATNO BRANJE: Govor Franceta Tomšiča o Rajku Nahtigalu, objavljen v reviji Jezik in slovstvo št.2, 1962
 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”9″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”90″ thumbnail_height=”60″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Samodejno predvajanje]” template=”/home/kdseveri/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]