Fotografija: Poraženec v dvoboju z dečkom močno spominja na Vladimirja Putina, ki ima sicer črni pas v judu. FOTO: Reuters

Poraženec v dvoboju z dečkom močno spominja na Vladimirja Putina, ki ima sicer črni pas v judu. 

O znamenitem angleškem posebnežu, skrivnostnem uličnem slikarju Bansky-ju, smo na spletni strani KDSŠ pred časom že pisali. Tokrat pa svetovni mediji poročajo, da Bansky ustvarja v Ukrajini. Po več dneh ugibanj, ali se anonimni britanski ulični umetnik Banksy morda ne zadržuje v Ukrajini, je umetnik z objavo fotografij potrdil, da že ustvarja na ukrajinskem vojnem območju. Tako je v začetku novembra 2022 Banksy na svoji strani na instagramu objavil kar nekaj zanimivih in aktualnih slik, ki so na pročeljih porušenih zgradb v mestu Borodjanka v Ukrajini.

Borodjanka je mesto okrog petdeset kilometrov severozahodno od Kijeva, ki je bilo poleg Buče, Irpinja in Hostomelja eno najbolj bombardiranih mest v Ukrajini. Tako je zelo zanimiva naslovna slika tega prispevka, prav tako iz Borodjanke, ki prikazuje otroka, ki v judoističnem dvoboju v kimonu premaga moškega, ki močno spominja na Vladimirja Putina, nosilca črnega pasu v judu. Na neki drugi sliki, prav tako v Borodjanki, pa je Banksy narisal ritmično gimnastičarko, ki navidezno lebdi tik nad luknjo v pročelju porušene stavbe. Teh del Banksy uradno sicer še ni priznal za svoja, a so narisana v njegovem zelo prepoznavnem slogu.  

Marca letos je neznani darovalec v New Yorku v ZDA dal na dražbo nepodpisan plakat s protivojnim grafitom. Po desetdnevni tihi dražbi, ki se je začela pri 22 tisoč evrih, je newyorška dražbena hiša My Art Broker delo prodala za 102 tisoč evrov, ves denar pa je šel na račun največje otroške bolnišnice v Kijevu v Ukrajini.

C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - AKTUALNI PRISPEVKI ZA SPLET\2 - ŠESTI FESTIVAL - PISANJA ITN\ZBIRKA ESEJEV CARLOSA PASCUALA\ALMA KARLIN\STOLETNICA ROJSTVA JAKOBA SAVINŠKA\UMRL JE GORAZD ŠEFRAN\BANKSY USTVARJA V UKRANIJI\TELOVADKA NA RUŠEVINAH.jpg

Telovadka na ruševinah v Borodjanki

Banksy je vse do danes kljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po vsem svetu. 

Fotografije so s spleta.

Vira: Delo, Mladina

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti