V Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani so že 16. avgusta 2018 odprli prestižno razstavo, ki so jo poimenovali Zlato kitajskih cesarjev. Razstavljenih je 145 izbranih predmetov cesarske zakladnice kitajske dinastije Ming iz časa cesarja Wanlija (1573–1620), ki so nastali leta 1601. Umetelno izdelan nakit, posodje in druge umetnine kažejo družbeni položaj bogatih lastnikov. Tako dragocene predmete le redko razstavijo izven Kitajske, zdaj pa so prvič na ogled v Sloveniji. Razstavo je zasnovala Daša Pavlovič.

Veliko razstavljenih predmetov ima vgraviran napis cesarskega urada, ki je izdeloval nakit in posodo za potrebe cesarskega dvora.»Žig potrjuje, da so ti predmeti izdelani iz 80- ali 90-odstotnega čistega zlata,razkrivajo pa tudi to, da so bili izdelani ali končani v letu 1601,« je pojasnila avtorica zasnove razstave Daša Pavlovič in dejala, »da med predmeti najvišjo stopnjo mojstrstva kažejo filigranski izdelki. Nekateri predmeti so celo označeni kot najvišji razred kulturne dediščine na Kitajskem, zato smo zelo počaščeni, da lahko slovenski javnosti in drugim obiskovalcem te predmete tudi predstavimo. Poleg tega pa imajo razstavljeni estetični predmeti veliko različnih skritih motivovupodobljenih zmajev in feniksa.«

Tianyou Zhou, direktor Muzeja lepih umetnosti Qujiang v kitajskem mestu Xi’an, je izrazil upanje, da bo slovenska javnost prepoznala umetnost ter spretnost rokodelstva in oblikovanja zlata. Poudaril je še, da razstavljeni predmeti niso zgolj umetnine, temveč uporabni predmeti iz vsakdanjega življenja cesarja.

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije in vodja razstavnega projekta Barbara Ravnik je povedala, da je razstavljena zbirka dokaz mojstrstva tedanje zlatarske obrti ter prefinjenega okusa. Poudarila je, da je možnost razstave izdelkov neprecenljive vrednosti v Sloveniji zelo dragocena. Narodni muzej Slovenije se bo prihodnje leto na Kitajskem predstavil z zbirko porcelana, ki jo bodo dopolnili s prazgodovinsko keramiko.

Razstava Zlato kitajskih cesarjev bo na ogled do 15. februarja prihodnje leto.

 (Vir: STA, fotografije pa so s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti