Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669), znameniti holandski slikar in grafik, je bil najpomembnejši baročni slikar. Rembrandtova zapuščina obsega okoli 350 slik, 300 jedkanic in 1000 risb. Deloval je v dokaj omejeni tradiciji holandske protestantske umetnosti. Glavne teme njegovih slik so svetopisemski zgodovinski dogodki, portreti in avtoportreti, risal pa je tudi pokrajine in podobno… Po slikarju Rembrandtu se imenuje tudi nizozemska filmska nagrada.

Slovenski mediji so te dni poročali, da so v ponedeljek, 8. julija 2019,v amsterdamskem Rijks museumu začeli konservatorsko-restavratorski poseg na znameniti Rembrandtovi sliki Nočna straža (1642), ki velja za eno najprepoznavnejših umetniških del na svetu. Zanimiva posebnost tega projekta je, da restavratorji svojega dela ne bodo opravljali za zaprtimi vrati, temveč v posebni stekleni komori. Restavriranje umetnine, ki si jo vsako leto ogleda dva milijona ljudi, bo tako mogoče spremljati osebno v muzeju ali pa kar od doma, saj bodo celoten postopek prenašali tudi v živo preko spleta.

Nočno stražo je Rembrandt naslikal leta 1642 po naročilu Druščine Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Monumentalna slika, na kateri je slikar naslikal 34 ljudi, je bila nazadnje obnovljena leta 1975 in je težka 337 kilogramov. Načrtovano delo je zelo zahtevno in predvsem drago. Jeseni, 4. oktobra 2019, bo minilo 350 let od Rembrandtove smrti.

(Vir: Dnevnik in Wikipedija, fotografije so s spleta)

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti