Pesnik Andrej Medved, vitez poezije 2023

Vitez poezije 2023 je postal pesnik Andrej Medved s pesmijo Ta čudežni otrok, otrok kot črn gost, »ki žari temno in zagonetno«!  Strokovna žirija je v soboto, 22. aprila 2023, na sklepnem dejanju 23. Pesniškega turnirja, ki je potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, njegovo pesnitev ocenila za najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. Favorit občinstva pa je bil Anže Brodnik, dijak Gimnazije Poljane iz Ljubljane.

Nagrajenec Andrej Medved in favorit občinstva dijak Anže Brodnik

Pesniški turnir so v Mariboru začeli prirejati že leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu  Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg. Izmed 105 prispelih pesmi je v soboto po odločitvi žirije, ki so jo sestavljali Jure JakobVeronika Šoster in Irena Novak Popov, po številnih dopisnih sejah in klavzurah zmagal pesnik Andrej Medved.  Strokovna žirija je v utemeljitvi poudarila pesnikovo sugestibilno moč in zagonetnost. »To je pesem, ki žari temno in zagonetno, a tudi trajno in nepopustljivo; bralca mami, da se vedno znova vrača v njen žareči ris in uročen prisostvuje prvobitni moči pesniške besede,« so še zapisali v obrazložitvi.

Nagrajenec Andrej Medved

Zmagovalec in vrhunski pesnik Andrej Medved je za nagrado prejel  kovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, denarno nagrado v znesku 1.000 evrov ter redek izvod antologije svetovne poezije, Orfejev spev. Podeljena je bila tudi Prangerjeva nagrada Vizir za video poezijo, ki jo je po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidaliprejel 27-letni Aljoša Toplak za video pesmi Danes gledam skozi okno. »Glavni kriteriji, ki so me vodili pri izbiri, so inovativnost, avtorska vizija ter nedobesednost, potem me je zanimala tehnična izvedba, nisem ocenjevala poezije same, ampak me je zanimalo, na kak način je besedilo v interakciji z videom in obratno, predvsem sem torej vrednotila filmski, in ne pesniški jezik,« je še dejala selektorica za video poezijo Ivana Vogrinc Vidali.

Fotografije so s spleta.

Viri: Delo, Večer, STA in Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti