Bil sem v zmoti, ko sem konec novembra mislil, da so se številne ameriške potrošniške razvade in prevare, ki se že desetletje dolgo uspešno ukoreninjajo v slovensko kulturo in jezik, hkrati pa so našemu načinu bivanja neznansko tuje, na neki način izčrpale. Srečno smo preživeli noč čarovnic (Halloween) in apokaliptično prizorišče petstotih (500) hudičev, ki so konec novembra v Goričanah pri Medvodah ustrahovali mlado in staro. V petek, 29. novembra, pa smo bili povsod po svetu priče norosti črnega petka, nakupovalne mrzlice čredno usmerjenih ljudi. Pravo nasprotje temu pohotnemu potrošniškemu razvratu pa predstavlja priljubljeni župnik iz Bohinja, prava vlogerska in blogerska zvezda, ki se v živo pogovarja z mladimi o srčni toplini praznikov in življenja. Pa se zapleta tudi župniku, ki ima nedvomno dobre namene.

   

Kultura vlogerjev ali youtuberjev se pospešeno razvija in spreminja tudi pri nas. Če v vlogu govoriš slovensko, ne boš prišel daleč. Če angleščino govoriš brez naglasa in imaš kaj zanimivega pokazati, so možnosti večje.  Američani znajo tudi vloganje pripeljati do potrošniškega absurda. Youtube je že pred kratkim drastično spremenil pravila, ki bodo še kako vplivala na zaslužke.

  

To pa še ni vse. Po vseh večjih slovenskih mestih so se v nedeljo, 1. decembra, uradno začele prireditve, ki jih povsod imenujejo veseli december in med katere sodijo tudi razkošne okrasitve z lučkami v mestnih središčih. Marsikje pa te dni mrzlično hitijo tudi s postavljanjem drsališč na prostem, kjer na umetnem ledu mladi komajda lahko drsajo, saj je plastični led za to popolnoma neprimeren. Mrgoli tudi najrazličnejših festivalov, kjer brez naslovov v angleškem jeziku Slovenci ne bi razumeli, kaj jim organizatorji želijo predstaviti. Naj naštejem samo nekatere: v Ljubljani so imeli Cellofest 2019, filmski festival Liffe 2019, festival Grounded na Metelkovi, pa dobrodelni bazar v Grand hotelu Union, Zombi apokalipso v sklopu Halloween festivala v Orehovem gaju, Jazz paradise na Bavarskem dvoru, pa še veliko drugih. Na Primorskem, v Goriških Brdih, je bil Contemporary Music Festival, v Cerknem je bil festival pihalnih godb Pihnifest, na Koroškem so si izmislili festival peke z drožmi ali Drožomanija, v Žalcu so imeli savinjski oktoberfest. Tudi v Mariboru niso prav nič zaostajali za drugimi. Ponosni so bili na English Student Theater (EST), kjer je II. gimnazija pripravila Figarovo svatbo, na Trgu svobode pa je Društvo svetega špricerja pripravilo špricer fest. Pa poglejmo še k našim sosedom. V Pulju so Hrvatje organizirali gala glasbeni festival, ki so ga lepo v hrvaškem jeziku imenovali kar po domače – Tomorrowland, v Trstu pa so maloštevilni Slovenci predstavili 4. slovenski festival – Slofest! Tu so pa še številna Miklavževanja, rdeči božiček in dedek  Mraz.  

   

 

Fotografije so s spleta.

Viri: Številni mediji, časniki.

 

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti