V Rimu bodo ob 500. obletnici smrti znamenitega italijanskega renesančnega slikarja Raffaella Santija pripravili doslej najobsežnejšo razstavo njegovih del, leto 2020 pa bodo razglasili za Rafaelovo leto. Na razstavišču Scuderie Quirinale v Rimu bo na ogled okoli 100 Rafaelovih del, pri čemer jih bo okoli 40 posodila Galerija Uffizi iz Firenc.

Slikar Rafaelo Santi

Raffaello Santi se je rodil v Urbinu, delal pa je v Perugii, Firencah in nato še v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt v Vatikanu, kasneje pa glavni papežev svetovalec in nadzornik vseh starin v Rimu. Kot slikar je poznan po čistih formah, skrbno zasnovani klasični kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter po dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov. Razstava bo na ogled od 5. marca do 2. junija 2020.

                

FEDERICO FELLINI (1920–1993)

Ob Rafaelu bo leto 2020 v Italiji zaznamovano še s številni dogodki, med drugimi tudi s 100. obletnico rojstva priljubljenega in slavnega filmskega režiserja Federica Fellinija, ki se je rodil 20. januarja 1920 v Riminiju.

     

 Federico Fellini

Razstavo o režiserjevem življenju in delu so poimenovali Fellini, nesmrtni genij in bo v Riminiju odprta do 15. marca 2020. Aprila jo bodo prestavili v rimski Palazzo Venezia, nato pa bo gostovala še v Los Angelesu, Moskvi in Berlinu. Najpomembnejša slovesnost bo ob Fellinijevi obletnici rojstva, 20. januarja 2020, v Riminiju.

Galerija Uffizi v Firencah

Fellinijeve zgodnje filme zaznamuje socialna kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico. Fellini je prejel vrsto nagrad in priznanj na festivalih v Cannesu in Benetkah, štiri oskarje za tujejezični film ter oskarja za življenjsko delo.

Vir: Večer, fotografije so s spleta.

Zbral in uredil: Franci Koncilija

 

Kategorije: Zanimivosti