Kariera pri NiceLabel | NiceLabel

Janez Pelko

V petek, 15. aprila 2022, so v atriju Knjigarne in kavarne Goga odprli fotografsko razstavo Janeza Pelka, ki so jo poimenovali Zatemnjena razodetja.

Založba Goga - Rudi Potepuški je že zavzel Glavni trg v... | Facebook
C:\Users\uporabnik\Desktop\ARHITEKT - JOŽE PLEČNIK\RAZSTAVA - PELKO\DSC_0212.JPG

Slovenski fotograf Janez Pelko (1968) je najbolj znan po upodabljanju portretov in ženskih aktov, ustvarjanju infrardečih pokrajin, koncertnih reportaž in eksperimentalne fotografije.
Sodeloval je na mnogih skupinskih razstavah doma in po svetu in priredil več kot 30 samostojnih. Je samouk, ki uporablja različne pristope in tehnike in ob uporabi digitalnih tehnologij ostaja zvest črno-belemu filmu različnih formatov. 

Janez Pelko: Zatemnjena razodetja — Loški muzej Škofja Loka

Fotograf Janez Pelko

Janez Pelko jeeden redkih, ki jim iz foto modela uspe izvabiti toliko spontanosti, pristnih čustev, poz in efektnih interakcij z naravnim ali umetnim okvirom. Fotograf instinktivno postavlja protagoniste svojih zgodb v divjo naravo, na pečine, ob slapišča, na gozdne jase, v grape pod vršacih. Prepušča jih elementarnosti narave, ob tem pa poskuša do dopustnih meja, ki mu jih določa uporabljena fotografska tehnika, skrbeti za optimalnost kadra. 

Fotografije so izvedene v tehniki Camere obscure – najstarejše projekcijske tehnike za reproduciranje realnosti, ki zahteva posebno pozornost, potrpežljivost, predvsem pa drugačen tehnični pristop kot konvencionalna ali digitalna fotografija. Janez Pelko se dobro zaveda omejitev in prednosti izbrane tehnike, ki mu poleg širine posnetka in globinske ostrine omogoča mehko (tonsko) komponiranje vzdušja in telesnosti. 

Fotograf Janez Pelko svoj raziskovalni proces tematike »telo in prostor« kontinuirano razvija in širi že vrsto let. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\ARHITEKT - JOŽE PLEČNIK\RAZSTAVA - PELKO\DSC_0215.JPG

Njegove podobe iz pričujočega cikla so odklon od občih skomercializiranih prikazov človeških teles; osvobojene so vsakršne vulgarnosti, ohranjajo tradicionalne umetniške vrednote na originalen, kreativen način. V času vseprisotne internetne poplave digitalnih sličic ženskega ali moškega akta Pelko človeško figuro dviguje na piedestal, ki si ga kot taka v sodobnem svetu brez dvoma zasluži, to pa počne neposredno in iskreno.

Fotografiral: Fotografije so posnete na razstavi in s spleta.

Vir : Vabilo in s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti