RAZSTAVA IVANA VAVPOTIČA – VELIKAN PORTRETA

V petek, 12. oktobra 2018, so v Jakčevem domu odprli razstavo slik, risb in poštnih znamk slikarja Ivana Vavpotiča (1877–1943), enega najboljših portretistov svojega časa. Razstavo so naslovili Velikan portreta, pripravili pa so jo v sodelovanju z Galerijo Mihe Maleša in kamniškim muzejem.

Ivan Vavpotič se je rodil leta 1877 v Kamniku, gimnazijo pa je obiskoval v Novem mestu, kamor se je preselila njegova družina. Po maturi je študiral v Pragi, na Dunaju in v Parizu, leta 1910 pa se je vrnil v domovino, kjer je od leta 1929 deloval kot svobodni umetnik. Umrl je v Ljubljani, 11. januarja 1943.

Osnovni vsebinski poudarek razstave predstavljajo umetnikovi portreti, ki so pomemben del ne le umetnostne, ampak tudi kulturnozgodovinske dediščine. Ob umetnikovem širšem ustvarjalnem opusu so poleg njegovega obširnega scenografskega dela ohranjene tudi skice scenografije ter kostumografije Grumove drame Dogodek v mestu Gogi. Slikar Ivan Vavpotič pa je zaslovel leta 1918, ko je izdelal osnutke za serijo prve slovenske znamke, ki jo je imenoval Verigar.

DOLENJSKA IN DOLENJCI MED PRVO SVETOVNO VOJNO

Drugo razstavo o Dolenjski in Dolenjcih med prvo svetovno vojno, ki so jo naslovili 1918, ali nam prineseš MIR, pa so odprli v torek, 23. oktobra 2018, v Mali dvorani Dolenjskega muzeja. Pripravila jo je kustosinja Marjeta Bregar, ki je doslej uredila že tri odmevne razstave, na odprtju te pa je bilo prisotnih okrog sedemdeset udeležencev.

Bregarjeva je uvodoma poudarila, da je razstava posvečena 100-letnici konca prve svetovne vojne in da se je življenje na Dolenjskem v celotnem vojnem času zelo spremenilo, čeprav v naših krajih ni bilo fronte. Tako je razstava osredotočena na različna življenjska področja, predvsem pa na spomin vseh padlih in preživelih vojakov ter na močno željo po miru, o čemer govori tudi napis pred vhodom v Malo dvorano: »Govorimo o vojni, govorimo za mir!« Razstavo poleg predmetov in splošnega slikovnega gradiva dopolnjuje tudi dokumentarno-umetniški film iz leta 1975. Zanimivi razstavljeni predmeti v steklenih vitrinah so udeležence spominjali na pretresljiv konec spopadov na vseh frontah, 11. novembra 1918, ko je sledil dokončen razpad večnacionalne Avstro-Ogrske monarhije, 1. decembra istega leta pa je bila ustanovljena Kraljevina Jugoslavija. Kmalu zatem pa je Evropo preplavila doba treh totalitarnih ideologij fašizma, nacizma in komunizma.

V sklepu je Marjeta Bregar izpostavila željo ustvarjalcev razstave, da bi tudi v prihodnje skupaj ohranjali predmetno in nepredmetno dediščino iz obdobja prve svetovne vojne. Opozorila je na dejstvo, da je že skrajni čas, da bi tudi v Novem mestu čim prej postavili spominsko obeležje za vse vojne in civilne žrtve prve svetovne vojne.

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti