Dela ilustratorke Teje Milavec v raznolikih tehnikah in slogih v gledalcu iščejo – predvsem pa vzbujajo – veselje, iskrenost in humor. Med svoje najvidnejše pretekle projekte Teja Milavec uvršča kratki film Me at 25, za katerega je zgradila miniaturo svoje tedanje sobe in se prek nje predstavila. Film se je leta 2017 uvrstil na mednarodni festival animiranega filma Animateka. Ob tem je avtorica razstav­ljala na 13. slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu in do zdaj ilustrirala devet knjig, med njimi tudi del antologije Svetlane Makarovič.

Teja Milavec

Sporočilo ilustracij Teje Milavec je, da njena dela v gledalcu iščejo veselje, iskrenost in humor. Milavčeva je namreč prepričana, da je v slovenskem umetniškem prostoru preveč ilustracij, katerih cilj je samo ljubkost. To pa je zanjo premalo, meni namreč, da na ta način vsi izgubljamo zgodbe, ki so sicer ključne. »Samo če naša dela izhajajo iz iskrenosti, lahko zares navdušujejo druge, to pa je tudi vse, kar bi si želela doseči« je še dejala ilustratorka Teja Milavec.

Teja Milavec je leta 2020 z magisterijem zaključila študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med študijem je spoznala, da je ilustracija svobodna in vsesplošno uporabna, zabavna in hkrati pomenljiva in tako raznolika v vseh aspektih, da se je preprosto ne moreš naveličati. Pri tem je spoznala, da se ji zdi njen razširjeni način umetniškega ustvarjanja izredno zanimiv, tudi kot nova kulturna forma, ki bi jo rada raziskovala, analizirala in iz nje črpala navdih za prihajajoče projekte.

Ilustratorka Teja Milavec je poleg ustvarjanja na področju animiranega filma razstavljala tudi na 13. slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu, ilustrirala pa je tudi devet knjig, med njimi tudi del antologije Svetlane Makarovič.

Fotografije so s spleta.

Vir: Delo.

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti