C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\2 - UREJENI PRISPEVKI\12 - GLEDALIŠČE ZA OTROKE\PREPOVED ABORTUSA V AMERIKI TUDI V LIKOVNI UMETNOSTI\ODREŠENIK SVETA\SEVERIN ŠALI - 30 - LET SMRTI\SLO PESNICE V MUNCHNU\FOTKA - 1.jpg

München

V bavarski prestolnici München od 4. do 6. novembra 2022 potekal pesniški festival Schamrock, ki letos obeležuje deseto obletnico obstoja. Na letošnjem festivalu, ki so ga pripravili bienalno, je bila v ospredju tudi Slovenija s pesnicami Miljano Cunto, Barbaro Korun in Ano Pepelnik ter moderatorko, prevajalko Amalijo Maček.

Amalija Maček
Miljana Cunta

Slovenski fokus na letošnjem pesniškem festivalu Schamrock je nastal v tesnem sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom (Skica) Berlin ter podporo slovenske Javne agencije za knjigo in Skice Dunaj. V Münchnu je nastopilo 65 pesnic iz več kot 20 držav, ki so se  na branjih, delavnicah, panelih in nastopih srečevale z nemškimi kolegicami. Festival je bil tako odličen prostor za transnacionalni umetniški in družbeni dialog, tako med seboj kot z občinstvom, so sporočili organizatorji na svoji spletni strani. Poleg Slovenije so bile na letošnjem festivalu Schamrock v ospredju še države Ukrajina, Španija, Litva in Etiopija.

C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\2 - UREJENI PRISPEVKI\12 - GLEDALIŠČE ZA OTROKE\PREPOVED ABORTUSA V AMERIKI TUDI V LIKOVNI UMETNOSTI\ODREŠENIK SVETA\SEVERIN ŠALI - 30 - LET SMRTI\SLO PESNICE V MUNCHNU\tang_siu_wa.jpg
Tang Siu Wa

Festival je letos v ospredje postavil tudi glas preganjanih pesnic. Od vsega začetka Schamrock ne vabi zgolj posamezne pesnice na branja, ampak tudi ponuja razpravo o pogojih pisanja poezije v posameznih državah. V bavarsko prestolnico so tako med drugim letos povabili pesnico in aktivistko Tang Siu Wa iz Hongkonga, Ukrajinski fokus pa so   dopolnile pesnice iz Litve, Estonije in Belorusije. Deseta obletnica obstoja festivala Schamrock je bila letos pomembna priložnost za prespraševanje, kje je mesto festivala, o njegovih dosedanjih in prihodnjih dosežkih ter novih terenih v prihodnosti. Poezija kot taka pretresa, tolaži, prebuja, izostri dojemanje in spodbuja k delovanju, so še navedli organizatorji.

Fotografije so s spleta.

Vir : Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti