V četrtek, 13. februarja 2020, zvečer so v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu odprli slikarsko razstavo akademskega slikarja mag. Bojana Bense. Kustos razstave dr. Sarival Sosič je zapisal, da Bojan Bensa predstavlja izbor slikarskih del vse od leta 1983 pa do svojih zadnjih slik, ki so nastale v obdobju, ko se je umetnik pripravljal na svojo najobsežnejšo razstavo v Ljubljani.

     

 Slikar Bojan Bensa se je rodil 4. februarja 1956, na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je diplomiral leta 1980, leta 1983 pa je dokončal podiplomski študij na isti akademiji. Živi in dela v Ljubljani kot samostojni likovni ustvarjalec. Študijsko se je izpopolnjeval v Parizu in Berlinu in je prejemnik številnih priznanj doma in v tujini, leta 2014 je dobil nagrado Majskega salona.

       

Kustos Sosič je v svojem govoru poudaril: »Razstava že s poetičnim naslovom Pomembne zgodbe močno žarijo opredeli najbolj izrazito polje umetnikovega ustvarjanja, kot so močne, živahne, celo divje barve. Tako skozi domišljeno, a občasno tudi impulzivno nebrzdano barvno silovitost pred nami nastaja svet podob, svet, prežet s figuraliko tako ljudi kot živali, in predvsem likovni svet, ki niha med konkretnostjo oziroma naslonom na določene vsebine ter med meditativnostjo z rahlo navezavo na magičnost ali celo na nadrealnost upodobljenega.« Razstavo, ki bo na ogled do 19. aprila, je odprla predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana mag. Mojca Zlokarnik.

Viri: Delo in Wikipedija, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

 

 

 

Kategorije: Zanimivosti