Poletni Festival Ljubljana s svojo dolgoletno tradicijo in sporedom vrhunskih umetniških dogodkov izrazito zaznamuje kulturno dogajanje v Ljubljani. V bogatem koncertnem, gledališkem, opernem in baletnem programu vsako leto nastopi vrsta priznanih umetnikov, med njimi so tudi nekatera med najuglednejšimi svetovnimi imeni. Prireditve običajno potekajo na vrsti elitnih prizorišč v mestu in okolici, med drugim tudi v Slovenski filharmoniji. Ob tej priložnosti je bil Novomeščan in skladatelj Marjan Kozina posmrtno razglašen za novega častnega člana Slovenske filharmonije. 

Marjan Kozina

Slovenska filharmonija razmeroma pogosto obhaja jubileje. Pred leti je praznovala tristoletnico ustanovitve, letos pa obhaja 70-letni jubilej delovanja po drugi svetovni vojni. Na pobudo Novomeščana in skladatelja Marjana Kozine, dirigenta Sama Hubada in muzikologa Vlada Goloba je bila Slovenska filharmonija ponovno »obujena« z odlokom Ministrstva za prosveto z dne 30. decembra 1947, Marjan Kozina pa je postal tudi prvi upravnik filharmonije.

Violončelistka Natalie Clein

Tako je v sklopu prireditev Festivala Ljubljana v torek, 3. julija 2018, ob 20.uri v Slovenski filharmoniji v Dvorani Marjana Kozine potekal slavnostni koncert, ki ga je izvajal Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko ruskega dirigenta Dmitrija Lissa. Na sporedu je bil Koncert za violončelo in orkester Franza Josepha Haydna ter dve simfoniji Ludwiga van Beethovna, v čast Marjanu Kozini pa so simfoniki zaigrali tudi njegovo simfonijo Bela krajina . Kot solistka je prvič v Ljubljani nastopila vrhunska britanska violončelistka Natalie Clein (1977), ki sicer sama ni iskala popolnosti, kaj šele kako romantizirano tonsko zlitost, temveč se je mojstrsko artikulacijsko predajala nad drobnimi, izživetimi glasbenimi izrisi. S svojim dodanim Bachom pa je vsekakor segla k popolnosti. Enkratno!

(Vir: Dnevnik)
Franci  Koncilija

Kategorije: Zanimivosti