RAZSTAVA HEBREJSKIH ROKOPISOV V LONDONU

V Britanski knjižnici v Londonu bodo 1. septembra 2020 za širšo javnost odprli razstavo izbora hebrejskih rokopisov, s katero zaključujejo obsežen projekt digitalizacije zbirke hebrejskih rokopisov. Vanjo bo vključena tudi knjiga urokov za najrazličnejše priložnosti. Gre za drobno hebrejsko knjižico iz 16. stoletja, ki vsebuje skupaj 125 receptov z razkošnimi dekoracijami.

DIGITALIZACIJA 3000 HEBREJSKIH ROKOPISOV

V knjižnici se po pisanju angleškega časnika Guardiana ponašajo z bogato in pestro zbirko več kot 3000 hebrejskih rokopisov, ki jim jo je v sklopu šestletnega projekta uspelo digitalizirati le malo pred zaustavitvijo javnega življenja zaradi novega koronavirusa.

»Šlo je za izjemno zahteven in naporen projekt in ponosni smo, da nam ga je uspelo končati,« je povedala kustosinja Ilana Tahan. »Želeli smo ga proslaviti z razstavo izbranih rokopisov, od katerih bi javnost nekatere imela priložnost videti prvič,« je dodala. Ogledati si bo mogoče približno 40 rokopisov, pri čemer najstarejši datirajo v 10. stoletje, tematsko pa segajo od znanosti, vere in prava do glasbe, filozofije, alkimije in kabale.

SVETOVALEC LJUDSTVA MOJZES MAJMONID

Med zanimivejšimi eksponati na razstavi so še listine, povezane s srednjeveškim judovskim filozofom, zdravnikom, rabinom, teologom, pravnikom, logikom, matematikom, astronomom in astrologom Mojzesom Majmonidom (1135–1204).

Na tisoče Judov mu je pisalo in ga prosilo za nasvete, eno izmed tovrstnih pisem pa bo vključeno tudi v to postavitev.

Odprtje razstave hebrejskih rokopisov je nov korak v sklopu vnovičnega odpiranja Britanske knjižnice za obiskovalce po zaprtju zaradi pandemije. 1. septembra bodo znova odprli tudi Galerijo zakladov, kjer med drugim hranijo skicirko velikana italijanske renesanse Leonarda da Vincija. Razstava bo odprta vse do 11. aprila 2021.

Viri: STA in Svet 24, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor