Iz Berlina je te dni prišla vesela novica. Evropski komisar za izobraževanje Tibor Navracsics in vrhunski operni pevec Placido Domingo sta sredi evropskega leta kulturne dediščine ob prisotnosti nemškega predsednika FrankaWalterja Steinmeierja podelila prestižna priznanja EU za kulturno dediščino EuropaNostra 2018. Med drugimi državami je nagrado prejela tudi Slovenija za obnovo Plečnikove hiše s programom v Ljubljani.

»Skupaj z obnovo Plečnikove hiše je bil dodelan tudi izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje ciljnih skupin obiskovalcev pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine,« so odločitev za Plečnikovo hišo kot enega izmed 29 nagrajenih projektov iz 17 držav EU razložili v vodilni evropski pobudi. Znano je, da ima Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, še največ zaslug za prejem tako prestižne nagrade. Zato ni čudno, da je direktor Peršin prepričan, da predstavlja Plečnikova hiša s programom vreden spomenik najpomembnejšemu slovenskemu arhitektu.

Na prvem vrhu o evropski kulturni dediščini v Berlinu so razglasili tudi dobitnike velike nagrade po izboru javnosti. To nagrado so prejele naslednje države:Grčija, Srbija, Norveška in Kanarski otoki. Na področju izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja so nagrado prejeli Finci, Portugalci in Slovenci, med katerimi je najbolj blestela ravno Plečnikova hiša.

(Vir: Delo, foto: splet)

Pripravil:

Franci  Koncilija

Kategorije: Zanimivosti