ALI JE PROMETNA KULTURA NOVOMEŠČANOV NIZKA?

Občani, ki živimo v centru Novega mesta, domala že eno leto  potrpežljivo prenašamo vse tegobe zaradi urejanja Glavnega trga, posledično pa tudi zaradi prometa, ki postaja vedno bolj neznosen. Na dejstvo, da večina voznikov sploh ne upošteva omejitve hitrosti po mestu (30 km/uro), smo se že navadili. Dobro je, da v vsem tem času še ni prišlo do nesreče.

V petek, 31. avgusta, in v ponedeljek, 3. septembra 2018, med 12. in 13. uro je na ulicah v mestnem središču iz neznanega razloga nastal popolni prometni kaos. Vozila so bila nagnetena na domala vsakem koščku vozišča in številni vozniki so izsiljevali prednost pred vozniki, ki so čakali v kolonah. Ne glede na to, da vožnja kakšne pol ure sploh ni bila mogoča, so nekateri vozniki rinili v mesto, spet drugi pa ven. Dva mlada policista sta v križišču pred hotelom Krka, ne da bi kakorkoli ukrepala, mirno opazovala »prerivanje« avtomobilov.

Kot udeleženec v prometu sem vse to videl na lastne oči, a česa takšnega v Novem mestu že dolgo nisem doživel. Sicer pa prometne gneče in zastoji v Novem mestu niso nič posebnega v primerjavi z drugimi mesti in deželami. Razlika je samo v kulturi obnašanja voznikov, ki je očitno precej drugačna od prometne kulture Novomeščanov, zlasti mlajših voznikov. Na koncu tega pisanja se mi je utrnila skromna željaLe kdaj bomo prebivalci Novega mesta končno zaživeli v miru in začeli uživati lepoto urejenosti največjega mestnega trga v Sloveniji?

Franci  Koncilija

 

Kategorije: Zanimivosti