Koroško filatelistično društvo (KFD) deluje že 70 let. Nedavno je počastilo 125. obletnico rojstva tenkočutnega slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893–1950) in 90. obletnico rojstva Leopolda Suhadolčana (1928–1980).Ob obletnicah je Koroško filatelistično društvo pripravilo zanimive filatelistične sklope. Oblikovno in barvno sta bili predrugačeni Prežihovi fotografiji iz arhiva politične policije kraljevine Italije (1943) in iz pariškega časa (1937) ter portretni akvarel, ki ga je prispeval ljubiteljski slikar Leander Fužir.

Filatelistični sklop Leopolda Suhadolčana, izdanega v njegov spomin, je preplet likovnih stvaritev akademskega kiparja Mirsada Begiča in relief akademskega kiparja Andreja Grošlja. Znano je, da je bil Suhadolčan rojen v Žireh, dolga leta pa je živel na Prevaljah na Koroškem, kjer je bil ravnatelj osnovne šole. Skupaj s Stankom Kotnikom (1928–2004) je bil pobudnik bralne značke, pisal pa je za mladino in odrasle.

Novembra bo Koroško filatelistično društvo, sočasno z obeležitvijo 120. obletnice rojstva humanista dr. Franca Sušnika (1898–1980), na ogled postavilo razširjeno dvojno filatelistično-literarno-likovno razstavo v počastitev obeh navedenih jubilantov. (Vir: Večer)

Pripravil: Franci  Koncilija

Kategorije: Zanimivosti