Poleti je minilo že štiri leta (2015), odkar je Knjižnica Mirana Jarca skupaj z MO NM, Pohodniškim društvom NM in Šentjernej ter Planinskim društvom Krka prvič organizirala Trdinov literarni pohod na Gorjance. To je bilo ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja, zgodovinarja in pohodnika Janeza Trdine.

  .       

Prvi pohod je bil nadvse zanimiv, poimenovali pa so ga Trdinov literarni pohod. Pohodniki so se zbrali pri Gracarjevem turnu, kjer so si ogledali spominsko sobo Janeza Trdine, nato pa se odpeljali k Minutniku v dolini Pendirjevke, domačini temu izviru pravijo »Ponehaunk«. Sledil je ogled Gorjanskega jezera, Trdinovega vrha in cerkvice sv. Jere in Doma pri Miklavžu, pri Gospodični pa so se udeleženci krepko podprli z jedačo in »kačjo slino«…Prijetno druženje tako vsako leto ponovijo.

Zanimivo je, da so nekateri pohodniki tudi nadarjeni slikarji. Tako so konec septembra v knjižnici Mirana Jarca pripravili tudi slikarsko razstavo. Slike so nastale na Trdinovih literarnih pohodih na Gorjance, med drugimi tudi na Trdinovem vrhu.

(Razstavo fotografiral: Franci Koncilija).

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti