Tako je naslov kriminalnemu romanu priljubljene in uveljavljene novinarke Mojce Širok, dolgoletne poročevalke RTV Slovenija iz Rima in Vatikana. Mojca Širok je knjigo predstavila v sproščenem pogovoru s Carmen L. Oven 10. aprila v Mladinski knjigi v Novem mestu.

Pred Pogodbo je napisala tri knjige: prva je Zadnji rimski cesar, v kateri predstavlja Silvija Berlusconija, v drugi knjigi Oblast brez obraza odkriva zapletene tančice italijanske politike in mafije, v tretji knjigi Od Benedikta do Frančiška pa predstavlja zadnja dva papeža. Pogodba je njena četrta, vendar prva leposlovna knjiga. Gre za kriminalni roman, napisan v sočnem in tekočem jeziku, v katerem bralca ob močnih likih, živih dialogih in nepredvidljivih zapletih odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Zgodba, ki se začne s krutim umorom odvetnika v Palermu na jugu Italije, je popolnoma izmišljena, a temelji na resničnih dogodkih. Dogajanje se zgodi v treh dneh, vsak dan pa je opisan v sedemnajstih poglavjih. Zgoščeno žanrsko pisanje zadrži bralca v napetosti od prvega do zadnjega stavka. Zato ni čudno, da je avtorica proti koncu romana bralski fokus iz intimnih človeških zgodb pretanjeno razširila na skorumpirano družbo.  Kritiki menijo, da je na tej ravni roman možno primerjati z razmerami v Sloveniji. Širokova je še poudarila, da zaradi knjige nima težav z italijansko, še manj s slovensko mafijo in da je pri pisanju niso zanimala  kriminalna dejanja, ampak predvsem posledice takšnih dejanj na ljudi. Problem mafije je, da človeška življenja uravnava nekdo drug, ne pa ljudje sami.

Večer z Mojco Širok, ki se ga je udeležilo okoli trideset ljudi, je potekal izredno  sproščeno, saj je znala pisateljica z odgovori spontano ustvariti zanimivo, na trenutke pa tudi humorno vzdušje, kar so poslušalci nagradili s ploskanjem. Mojca Širok je na koncu pogovora poudarila, da se zaveda zahtevnosti današnjih bralcev, zato jih ni mogoče pretentati s cenenimi puhlicami. Mojca Širok je s knjigo Pogodba zmagala na literarnem natečaju za knjižno nagrado modra ptica.

Besedilo in foto: Franci  Koncilija