Ivo Dović je že od mladosti naprej izredno spreten pri oblikovanju najrazličnejših materialov, s pomočjo katerih potem izdela marsikaj zanimivega in tudi praktičnega. Na ljubljanski osnovni šoli v Trnovem  poučuje tehnični pouk in otroci ga imajo izredno radi, srečen in zadovoljen pa je tudi on sam.

Na KDSŠ veseljem objavljamo priloženi prispevek.

V šoli so izdelali in preizkusili ‘žogozvočnik’, jadrnico in sup

Učitelj tehnike Ivan Dović v delavnici mlade navdušuje za reciklažo in delo z rokami. S stropa učilnice visi ‘žogozvočnik’, med delom učenci poslušajo glasbo, pa tudi Val 202!

Ko pride v razred, se včasih počuti, kot bi prišel na oder. “Imaš 45 minut, od tebe je odvisno, kako jih boš odigral,” pravi učitelj tehnike Ivan Dović. Vodi tudi modelarski krožek in robotiko, učence navdušuje nad fiziko in astronomijo. Leta 2017 je prejel državno nagrado za izjemno delo na področju šolstva. Takrat je bil zaposlen na Osnovni šoli Brinje Grosuplje, danes poučuje tehniko na Osnovni šoli Trnovo.

“Večji poudarek danes dajemo intelektualnim vsebinam, a se mi zdi zelo pomembno, da otroci v šoli ustvarjajo. Pri likovnem pouku, tehniki in gospodinjstvu. To je na nek način orožje, da se upremo potrošništvu. Da znamo zašiti hlače, popraviti tehniko, če se pokvari. Da takoj ne zavržemo.”

Ivan Dović spodbuja kreativno razmišljanje in poudarja, da je treba učence predvsem navdušiti: “Če jih uspemo navdušiti, bodo sami poiskali več znanja, kot jim ga lahko damo, kot ga imamo.”

Uršula Zaletelj

Žogozvočnik

Električni avtomobil Minotaver

Lesena plovila

Leseno letalo

Izdelava klopi

Sup

Fotografije: Ivan Dović

Kategorije: Zanimivosti