C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\3 - PRISPEVKI V PRIPRAVI\ODSEV VODE V KAMNU\DSC_0447.JPG

Kulturni center Janeza Trdine

V sredo, 3. novembra 2021 zvečer, je novomeško Društvo likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte v galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu odprlo kiparsko razstavo, ki so jo naslovili Odsev vode v kamnu. Umetniški ustvarjalci v kamnu so razstavo pripravili za ozaveščanje javnosti o pomenu zdrave in neonesnažene pitne vode, ki je vir življenja. Dejstvo je, da z naraščajočimi klimatskimi spremembami tudi voda postaja vse bolj ogrožena. 

V ta namen so izdelali vrsto najrazličnejših skulptur, ki ponazarjajo večplastnost pomenov voda, še posebej pitne vode, ki je za življenje ljudi nepogrešljiva. Ustvarjalci so vse to začutili in izrazili v kamnu, ki je v naravi z vodo neločljivo povezan. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\OSEBNO - FRANCI KONCILIJA\3 - PRISPEVKI V PRIPRAVI\3 - PRISPEVKI V PRIPRAVI\4 - ODSEV VODE V KAMNU\DSC_0465.JPG

Jožica in Rudi Škof

Kulturno dogajanje ob otvoritvi razstave je povezovala Marjanca Trščinar Antić, Sandra Hrovat pa je v imenu društva uvodoma pozdravila okoli štirideset obiskovalcev. Marko Pršina, fotograf, jamar, pevec in recitator pa je z igranjem na kitaro in orglice, občutenim petjem, ter z branjem pesmi Izvir, ki jo je napisal Smiljan Trobiš, vsem prisotnim pripravil duhovno bogat in doživetja poln večer. Ob otvoritvi razstave je društvo izdalo ličen katalog, ki so ga naslovili Odsev vode v kamnu. 

Spremno besedo je napisal Jožef Matijevič, ki je med drugim zapisal:  »Letošnja pregledna skupinska razstava se po vsebini dotika izjemno občutljive in občutene ekološke tematike, s posebnim poudarkom na pomen pitne vode. Skrajno nedopustno je razmišljanje, da smo Zemljo podedovali od naših prednikov, ko ap je neizpodbitna resnica, da smo si jo izposodili od zanamcev. 

Avtorji so s svojimi deli na razstavi dosledno zvesti kamnu, ki zahteva skrbno in dolgotrajno obdelavo, sočasno pa ostajajo zvesti izdelavi malih kamnitih skulptur zasebnega, intimnega značaja. Avtorji se spopada s kamnom lotijo skrbno in pretehtano, pri tem pa dosledno upoštevajo oblikovno in sporočilno plat kiparsko likovne govorice, o čemer nas brez dvoma prepriča smiselni izbor in kakovost izdelanih skulptur.

C:\Users\uporabnik\Pictures\KAMNI V VODI\DSC_0450.JPG

V nadaljevanju otvoritvene slovesnosti razstave je nastopil predsednik društva V KAMNU SKULPTE Stane Jakomin, ki je predstavil izredno uspešno delo društva, vse prisotne je lepo pozdravil in se jim zahvalil, da so prišli in se udeležili otvoritve že pete razstave, ki jo je odprl s prijaznim povabilom na ogled. 

Pripravil, uredil in fotografiral: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti