Novomeški režiser in filozof Matjaž Berger, eden od »estetsko najbolj profiliranih slovenskih režiserjev«,je v Drami SNG Maribor postavil prvo slovensko dramsko adaptacijo romana Henryja Jamesa Krila golobice.Berger v Mariboru režira prvič. Premiera bo v petek, 15. marca 2019.

Režija Matjaža Bergerja je tako kot vedno tudi v Mariboru povsem svojska. Ne gre za zgodovinsko dramo, ampak za rekonstrukcijo, ki vsakemu od igralcev odpre z njegovim podpisom njegov lik. Berger na poseben način daje igralcem drame široko svobodo izražanja, kar celotni predstavi da še večjo umetniško vrednost. Drama prikazuje sodobni čas, ki je nabit z nenavadnimi etičnimi delikti, kar je pri Bergerju vzvod za osvobajanje in za oblikovanje emancipacije. Vse to je igralce izjemno angažiralo, zato drama pri kritikih kotira zelo visoko.

Drama Krila golobice je zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki, po besedah režiserja pa se drama dotika tudi aktualnih vprašanj, ki so vezana na etiko v sodobnem času. Predstava ni kostumska zgodba niti zgodovinska drama, ampak je rekonstrukcija, ki vsakemu igralcu dejansko omogoča, da do popolnosti izrazi svoje umetniške talente. Med igralci kot gost nastopa tudi Pavle Ravnohrib, ki je novomeški publiki dobro znan.

(Vir: Večer, fotografije so s spleta)

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

 

 

Kategorije: Zanimivosti