Fotografija: Rokopis je vroclavskemu muzeju vrnil newyorški antikvar Jonathan A. Hill. FOTO:  Danuta Matloch
Rokopis je vroclavskemu muzeju vrnil newyorški antikvar Jonathan A. Hill.

Rokopis z deli rimskega filozofa in državnika Marka Tulija Cicera, ki so ga iz univerzitetne knjižnice v Vroclavu ukradli med letoma 1961 in 1977 prejšnjega stoletja, so našli v New Yorku in ga vrnili v vroclavsko knjižnico. Že leta 2021 pa so rokopis slučajno identificirali zaposleni v univerzitetni knjižnici v ponudbi newyorškega antikvariata. Ohranjena dokumentacija, zlasti mikrofilm iz leta 1954, pa je omogočila temeljito primerjalno analizo izgubljenega in znova najdenega neprecenljivega Ciceronovega dela.

C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\7 - SVETI GREGOR - 12. 03. 2023\SV. GREGOR - 12- MAREC\MOŠKI DNEVI ZAVRŽENOSTI\ZLATA PLAKETA - ALENKA VOGELNIK\NAŠLI CICEROVE SPISE\FOTKA - 2.jpg

Mark Tulio Cicero

Namestnik poljskega ministra za kulturo Jaroslav Sellin je na slovesnosti ob predaji, ki je bila v začetku marca 2023 v Varšavi, povedal, da dragocen iluminiran latinski rokopis iz sredine 15. stoletja vsebuje tri Ciceronova dela: O starosti, O prijateljstvu in Stoični paradiksi. Rokopis je bil napisan v latinščini s citati v stari grščini leta 1450, najverjetneje v Firencah. V bazi podatkov poljskega ministrstva za kulturo in narodno dediščino je popisanih domala 66. 000 izgubljenih umetniških del. Okoli 600 so jih v zadnjih letih spet pridobili.  

Fotografije so s spleta.

Vir: Delo

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti