Slovenski arheologi so 18. julija 1995 visoko nad dolino Idrijce v bližini vasi Reka pod Šebreljsko planoto, v manjši kraški jami, ki jo domačini imenujejo  Divje babe, odkrili najstarejšo piščal na svetu. Izkazalo se je, da gre za najdišče iz paleolitske dobe z dobro ohranjenimi ostanki človeškega bivanja v kameni dobi.

 V dvanajst metrov debeli plasti usedlin so arheologi na različnih globinah odkrili številne ostanke orodja in orožja, oglja in dele ognjišč. Danes je ta jama del arheološkega parka, imenovanega Divje babe. Arheologa Ivan Turk in Janez Dirjeca sta 18. julija 1995 komaj 2,8 metra pod površjem odkrila edinstven arheološki eksponat – koščeno piščal jamskega človeka. Poškodovana najdena piščal je bila dolga okoli deset centimetrov in je bila na obeh koncih odlomljena. Po rekonstrukciji se je nanjo dalo celo piskati. S pomočjo radiokarbonske analize so ugotovili, da je piščal stara najmanj 45.000 let.

Glasbilo je najverjetneje izdelal neandertalec, tako da je s kamnitim orodjem v kost stegnenice mladega jamskega medveda s premislekom uvrtal tri enake luknjice in iz njih izvabil preprosto melodijo. S temi zvoki je prestopil mejo med živalskimi samoohranitvenimi nagoni in človeško ustvarjalnostjo.

(Vir: Wikipedija, Demokracija)

 

Franci  Koncilija

Kategorije: Zanimivosti