V začetku januarja letos je bil za Delovo osebnost leta 2017 izbran jezikoslovec, literarni zgodovinar, leksikograf in raziskovalec izr. prof. dr. Kozma Ahačič, namestnik predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU v Ljubljani.

Izr. prof. dr. Kozma Ahačič

Napisal je dve knjigi za osnovnošolce in dijake z naslovom Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat. Knjigi sta bili odlično sprejeti in prodani že v nekaj tisočih izvodih.

Izbor jezikoslovca prof. dr. Kozme Ahačiča za Delovo osebnost leta 2017 je bila prvovrstno presenečenje ne le za samega nagrajenca, temveč tudi za javnost. To je pravzaprav priznanje vsem Slovencem, saj je skrb za jezik vselej ključna za ohranitev naroda in njegove zavesti, veliko medijsko prepoznavnost pa razume kot darilo slovenskemu jezikoslovju. Ahačič je bil izbran med desetimi izjemnimi kandidati, nagrajen pa je bil tudi zaradi vzpostavitve in urejanja zelo obiskanega spletnega jezikovnega portala Fran. Eden izmed nominirancev Boris A. Novak je v izboru prepoznal izraz zavesti o reševanju in pomembnosti slovenskega jezika, kar je bila vedno temeljna dejavnost humanistike na Slovenskem. Novak je še kritično dodal, da država ne skrbi dovolj za jezik, za umetnost in kulturo nasploh. Tudi ostali nominiranci so menili, da to priznanje nedvomno kaže na prebujeno zavest o vlogi jezika, še posebej ko imamo samostojno državo v 500-milijonski Evropi narodov.

(Vir: Nedelo)
Povzel: F. K.