MINILO JE 70 LET OD SMRTI PISATELJA LOVRA KUHARJA – PREŽIHOVEGA VORANCA (1893–1950)

Na proslavi obletnice pisateljeve smrti v Kotljah je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor dejal, da smo Slovenci sicer majhen narod, vendar smo se do svoje države prebili predvsem s pomočjo kulture.

Pahor je na slovesnem dogodku še dejal: »Opažam, da nas kultura zelo povezuje. Med seboj smo sicer različni, so pa mostovi med nami, ki nas združujejo, povezujejo v domovino, in morda je prav kultura eden pomembnejših,« je dejal predsednik in spomnil na praznovanje kulturnih spomenikov v zadnjih letih: leto reformacije, Plečnikovo, Cankarjevo in Vodnikovo leto itd.

  

V nadaljevanju slavnostnega govora je Pahor dejal: »Vsi naši kraji in dežele imajo svoje ›varovance‹,« in tako spomnil na okroglo obletnico smrti pisatelja, socialnega realista, ki je bil žlahtni del koroške identitete in je s tem izražal našo, to je slovensko bit. »Zato moramo živeti strpno drug do drugega, kolikor je to mogoče. Tudi v političnem smislu gojimo kulturo, da ostanemo povezani, ker bomo to povezanost znotraj nas in z drugimi narodi potrebovali, če hočemo zanamcem ohraniti in zagotoviti mir in varnost,« je predsednik Borut Pahor sklenil svoj govor in za Antigono ponovil njeno misel: »Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu!«

Sledil je govor župana občine Ravne na Koroškem Tomaža Rožna in obsežen ter pester kulturni program s prikazom bogate ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti, ki je bil tako ali drugače povezan s Prežihovim življenjem in duhom.

Vir: Večer, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

 

Dodaj odgovor