MINILO JE 25 LET OD SMRTI LEGENDARNEGA GLASBENIKA KURTA COBAINA (1967 – 1994)

V petek, 5. aprila 2019, je minilo 25 let, odkar se je v Seattlu v zvezni državi Washington v ZDA ustrelil legendarni glasbenik, kitarist, pevec, skladatelj in tekstopisec grunge glasbene skupine Nirvana, Kurt Donald Cobain. Skupaj z Nirvano je Cobain v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja močno zaznamoval glasbo na svetovni ravni. Skupina Nirvana je 27. februarja 1994 nastopila tudi v ljubljanski Hali Tivoli. To je bil njihov predzadnji koncert.

Še v najstniških letih je Cobain spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila danes kultno skupino Nirvana, kasneje se jima je pridružil še nepogrešljivi član zasedbe Dave Grohl. V mladosti je Cobain najraje poslušal znamenito angleško skupinoThe Beatles in ameriško skupino The Monkees, kasneje pa se je navduševal tudi nad trdim rockom.

Cobain je bil hiperaktiven in izredno rad je imel umetnost in glasbo. Leta 1991 je Nirvana zaslovela z albumom Nevermind, prva skladba na tem albumu pa je bila Smells Like TeenSpirit, ki je kmalu postala uporniška himna najstnikov po vsem svetu.Skupina je nazadnje nastopila v Münchnu, dober mesec preden je Cobain napravil samomor. V poslovilnem pismu je napisal: »Nobene strasti ni več v meni. Bolje je izgoreti kot pa zbledeti.«

(Vir: STA, fotografiji sta s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

 

Dodaj odgovor