Akademski slikar Bogdan Čobalje s ciklom Splav Meduze, ki je na ogled v razstavišču ArtKIT, posegel v aktualno slikarsko tematiko begunstva in nomadstva. Po premierni predstavitvi v Galeriji Instituta Jožef Stefan v Ljubljani se sedaj mariborski slikar Bogdan Čobal, nekdanji profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, z najnovejšim ciklom Splav Meduze predstavlja še v razstavišču ArtKIT na mariborskem Glavnem trgu.

Na odprtju razstave je kuratorka, umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar, izpostavila, da tokratni cikel slik Bogdana Čobala, ki je že več desetletij neutruden raziskovalec medija in prostorov na področju slikarstva in grafike, zahteva od obiskovalcev razstave drugačno komunikacijo, saj je tudi tematika dejansko precej posebna.

Bogdan Čobal namreč z najnovejšim ciklom slik angažirano vstopa v aktualno tematiko begunstva, ki tako postaja trajen dokument te tragedije svetovnih razsežnosti, ki se je ne bi smeli navaditi ali celo postati ravnodušni. V nadaljevanju je Milena Zlatar še poudarila, da je Čobal v likovnem načinu ohranil svoj značilni grafični rokopis, kot so tanki nanosi barvnih plasti, mehki barvni prehodi, spet drugje močne sledi s premišljenimi geometrijskimi intervencijami in iluzionističnimi pomagali. Razstava je bila odprta do 20. avgusta 2021.

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti