Cankarjeva založba v Ljubljani je že leta 1978, torej že pred dobrimi 40 leti, izdala zanimiv roman o slikarju Ivanu Groharju (1867–1911). Roman z naslovom Macesen je napisal Janez Kajzer.

Precej obsežno delo Janeza Kajzerja razgrinja pred nami življenjsko pot enega naših največjih slikarjev, Ivana Groharja. V knjigi ga spremljamo od njegovega otroštva pa vse do njegove zgodnje smrti. Pred nami oživijo njegova mnoga srečanja z ljudmi tedanjega časa: to so bili slikarji Ažbe, Šubic, Jakopič, Jama, Sternen in drugi. Avtor knjige je podrobno predstavil vse pomembne dogodke v Groharjevem življenju, pri čemer najbolj izstopajo razstave v Ljubljani, na Dunaju, v Beogradu in drugod. Roman Macesen namreč ni zgolj leposlovna knjiga, marveč je pravi arzenal dragocenih podatkov in dejstev, ki s svojo verodostojnostjo dovolj jasno in kritično razkrivajo podobo velikega slikarja, časa, v katerem je živel, in ljudi, ki so živeli sočasno z njim.

Kajzerjev roman predstavlja pomembno kulturno dejanje, ki tudi po tolikih letih ne bi smelo ostati brez odmeva. Škoda je, da tako pomembna knjiga, kot je roman o Ivanu Groharju, ni bila nikoli deležna pozornosti, ki si jo zasluži. Naj bo to pisanje naš dolžni spomin velikemu slovenskemu slikarju Ivanu Groharju.

(Vir: Revija 2000, fotografije so s spleta).

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti