GALERIJA BOŽIDARJA JAKCA BOGATEJŠA ZA 15 JAKČEVIH SKIC

Člani Rotary kluba Ljubljanaso Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki konec septembra podarili petnajst originalnih Jakčevih skic skupaj z zbirko kratkih verzov. Na skicah je umetnik upodobil člane Rotary kluba med letoma 1934 in 1941, medtem ko zbirko verzov sestavljajo kratki verzi o članih kluba, ki so jih člani spesnili drug o drugem. V tistem obdobju je bil slikar Božidar Jakac član kluba. Skice in verzi izražajo pomemben del v mozaiku takratnega Jakčevega življenja.

(Vir: Dnevnik, foto: splet)

GOSLARSTVO NA SLOVENSKEM

Zbirka glasbil na Ptujskem gradu je nacionalnega pomena in je najbogatejša v Sloveniji, saj šteje okoli 300 glasbil za igranje umetne in ljudske glasbe. V Sloveniji so godala izdelovali že od konca 17. stoletja, med njimi sta tudi dve violini in violončelo glasbenika, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja. Ob 110. obletnici Skalarjevega rojstva so v petek, 5. oktobra 2018,  v Pokrajinskem muzeju Ptuj -Ormož odprli simpozij o goslarstvu na Slovenskem. Na simpoziju so osvetlili različno problematiko tovrstne kulture, od historičnih uvidov do sodobnosti, po znanstvenih prispevkih pa je bila okrogla miza z mladimi slovenskimi goslarji.

(Vir: Večer, foto: splet)

IZPOSOJE KNJIG V KNJIŽNICI POŠTENJA NIHČE NE KONTROLIRA

Na dvorišču osnovnih šol v Genterovcih in Dobrovniku v Prekmurju delujeta posebni knjižnici, kjer izposoje knjig nihče ne kontrolira, zato knjižnico imenujejo kar knjižnica poštenja. Gre za leseno omaro s knjigami, ki jih ljubitelji lahko vzamejo, preberejo in jih potem vrnejo. Knjige so podarili starši otrok. Na šoli, je povedala ravnateljica Valerija Šebjanič, posvečajo branju veliko pozornosti in šolarje ves čas spodbujajo k branju. Knjižnica temelji na načelu poštenosti, saj izposoje nihče ne kontrolira. Ideja knjižnice na prostem ni izvirna, saj jo že dolgo uresničujejo po vsem svetu.

(Vir: Večer, foto: splet)

 

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

 

 

 

Kategorije: Zanimivosti