Slovenski pisatelj Marjan Tomšič (1939) je eno osrednjih imen slovenske proze. V sredo, 7. avgusta 2019, na 80. obletnico njegovega rojstva, je bila v Slovenski matici predstavitev ponatisa njegovepriljubljene knjige Šavrinke. Tomšič je avtor številnih romanov, novel in črtic, pa tudi dramskih del in radijskih iger. Rodil se je v Račah pri Mariboru, sedaj pa že dalj časa živi in ustvarja v slovenski Istri. Med letoma 1986 in1999 je imel status samostojnega kulturnega delavca. Napisal je celo vrsto zanimivih knjig o življenju in delu ljudi v Istri, med njimi romane Šavrinke, Grenko morje, OštrigecaKafra, zbirko novel Kažun, zbirko kratkih zgodb Škatlarji itd. Marjan Tomšič je za svoj ustvarjalni opus prejel nagrado Prešernovega sklada, Kajuhovo in Kocjančičevo nagrado ter mednarodno nagrado »besede brez meja«.

Ob letošnjem Tomšičevem življenjskem jubileju mu je založba Beletrina v Ljubljani ponatisnila roman Šavrinke, založba Mladinska knjiga pa roman Oštrigeca. Knjiga o Šavrinkah je tista istrska knjiga, ki je dotlej odmaknjeni, zaprti in nepoznani istrski šavrinski svet predstavila v vsej njegovi izvirnosti in arhaičnosti, s tem pa predstavlja in odkriva identitete slovenske Istre. Življenjska zgodba pisatelja Marjana Tomšiča je bridka v marsičem. Znova jo je pred časom razkril v pogovoru na predstavitvi knjige Šavrinke v Slovenski matici v Ljubljani. Šele s preselitvijo v Istro se mu je življenje umirilo in ustvarjalno razmahnilo. V njegovem ustvarjalnem opusu sta prepoznavna dva temeljna tokova. V odmevnejšem se ukvarja z Istro, njenim bogatim izročilom in sodobno izkušnjo. V drugem, morda nekoliko manj znanem segmentu svoje proze pa nam predstavlja psihološko fantastične prijeme, ki segajo v najgloblje predele človekove notranjosti, hkrati pa ostro analizirajo družbeno realnost.

»…Od nekdaj me je vznemirjalo vse, kar je bilo neznano, skrivnostno. Za tem sem tipal, to raziskoval…«

 (Marjan Tomšič)

     

Roman Šavrinke predstavlja vrh Tomšičevega literarnega ustvarjanja. Šavrinke so bile dekleta in ženske iz slovenske Istre, ki so vse do druge svetovne vojne zaradi revščine in hude gospodarske krize hodile v Trst prodajat kmečke pridelke, njihov glavni vir zaslužka pa je bil prodaja jajc. Tokratna izdaja romana Šavrinke je obogatena z uvodom, v katerem je avtor napisal zgodbo nastanka romana, ki je zgodba Marije France, ki je bila hkrati navdih in tudi soavtorica zgodbe o Šavrinkah.

(Vir: Delo, fotografije so s spleta)

 

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti