V znamenitem gradu Štanjel na Krasu so že leta 2019 uredili prostore za ustanovitev prvega muzeja, posvečenega slovenskemu jeziku in knjigi. Sporazum o tem sta občina Komen in Kosovelova knjižnica v Sežani že podpisali z ustreznimi državnimi ustanovami. Začetek delovanja muzeja pa je povezan z dokončanjem obnove levega palacija štanjelskega gradu.   

SODELUJOČE USTANOVE

Tako je nastal prvi osnutek muzeja, ki je unikum v slovenskem prostoru. Partnerski dogovor so poleg komenske občine in Kosovelove knjižnice podpisali še Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) v Ljubljani, Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej in Narodna galerija.

KAJ DOLOČA DOGOVOR?

Dogovor določa vsebino muzeja. V njem bo predstavljena zgodovina slovenske knjige od Trubarja do danes, ena soba pa bo namenjena slovenskim ilustratorjem. Razstavljene bodo tudi najboljše slovenske knjige, ki so dobile katero od književnih nagrad, ter miniaturne in nenavadne knjige.

ZAKLJUČEK

Poznavalci se sprašujejo, zakaj nastaja ta muzej na primorskem, na Krasu. Primorska je od nekdaj na »prepihu« in je meja slovenstva, ki ga je treba braniti in ohraniti. Navsezadnje je ustanovitev muzeja med drugim pomembna tako z nacionalnega kot tudi z lokalnega vidika, obisk muzeja pa načrtujejo vključiti tudi v vse slovenske šolske učne programe.

Fotografije so s spleta

Vir: Primorske novice

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti