V četrtek, 9. maja 2019,ob 12. uri je bila v preddverju dvorane Državnega sveta Republike Slovenije v Ljubljani otvoritev razstave likovnih del slikarjev iz občine Trebnje. Razstavo je postavila kustosinja Andrejka Vabič Nose in jo poimenovala Slovenske zgodbe iz zbirke Galerije samorastnikov Trebnje. Na pregledni razstavi je bilo 15 del, ki so jih ustvarili:Jože Horvat -Jaki, Sandi Leskovec, Viktor Magyar, Polde Mihelič, Greta Pečnik, Jože Peternelj Mausar, Konrad Peternelj Slovenec, Anton Repnik in Lucijan Reščič.

   

Kustosinja Andrejka Vabič Nose

Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje, v organizaciji katerega je tudi Galerija likovnih samorastnikov, je izčrpno in na zanimiv način predstavila bogastvo Galerije, delovanje Tabora likovnih samorastnikov in prizadevanja Galerije, da bi njene vrednote spoznala širša javnost.

Razstavo je odprl predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki se je tudi prvi vpisal v knjigo vtisov in se zahvalil tako Galeriji kot nastopajočima umetnicama in občini Trebnje za lepo kulturno doživetje. Župan občine Trebnje Alojz Kastelic pa je s svojo prisotnostjo na tem dogodku pokazal, da je v Trebnjem kultura pomembna duhovna in materialna opora vsem, ki si prizadevajo izboljšati kakovost bivanja v tem delu Slovenije. To je potrdil tako, da je na otvoritev razstave iz Trebnjega peljal avtobus pravih ljubiteljev umetnosti.Kulturni program otvoritvene slovesnosti pa sta izvedli odlični mladi umetnici, sopranistka Ema Pavlič in pianistka Rebeka Dobravec. Njun nastop so prisotni nagradili z dolgotrajnim aplavzom.

Tisti, ki se boste v prihodnjih mesecih namenili v Ljubljano, obiščite razstavo v Državnem svetu, ki zgovorno pripoveduje o ustvarjalnem opusu umetnikov iz jugovzhodne Slovenije, predstavlja kulturne priložnosti občine Trebnje in dokazuje visoko raven odličnosti občanov.

(Fotografije so s spleta)

Pripravila: Joža Miklič

 

 

 

Kategorije: Zanimivosti