V četrtek, 21. novembra 2019, je na 13. Šalijevem večeru Kulturnega društva Severina Šalija Eva Novak predstavila svoj pesniški prvenec »Preden odrastem«. Eva Novak je letošnja maturantka novomeške gimnazije in študentka angleškega in japonskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pogovor z nadarjeno pesnico sta vodila gimnazijca Anita Koprivc in Lovro Bukovec, za glasbene vložke pa je poskrbel kitarist in pevec Gašper Turk. Večera se je udeležilo okoli štirideset obiskovalcev.

     

 Uvodoma je Franci Koncilija pozdravil udeležence večera in poudaril, da s predstavitvijo pesniške zbirke Eve Novak KDSŠ uresničuje obljubo, da bo podpiralo mlade kulturne ustvarjalcev in jim tako pomagalo k večji prepoznavnosti na kulturnem področju. Zahvalil pa se je tudi najpomembnejšim donatorjem in sponzorjem, kot so Krka, tovarna zdravil v Novem mestu, MO Novo mesto in Slovenska matica iz Ljubljane. Nato sta povezovalca predstavila gostjo večera Evo Novak in ji čestitala za doseženi uspeh.

Pesniška zbirka Preden odrastem Eve Novak je njen prvenec, nekakšen intimni dnevnik spominov iz otroštva in gimnazijskih let, predvsem nabit z ljubeznijo in upanjem, pa tudi z razočaranjem. Zbirka ima štiri poglavja: »Odraščanje«, »Bolečina in obup«, »Potovanja in pustolovščine« in »Ljubezen«. Njene pesmi niso ortodoksne, rimi se avtorica načrtno izogiba, oblikovno pa so zelo izrazne in razgibane. Eva Novak v svojih pesmih ne skriva svojega doživljanja sveta in človeka, temveč se popolnoma razgalja, zato so njene pesmi zelo iskrene. Druga značilnost Evinih pesmi je, da je pesnica zelo občutljiva opazovalka življenjskih trenutkov, ki jih običajni ljudje ne vidijo, še manj doživljajo. V pesmih opisuje sliko sveta, kot ga doživlja sama. Zbirko zato nekateri upravičeno ocenjujejo kot njeno oporoko najstniškim letom. Eva pove, da sedaj že živi mladostno odraslost, za mladost pa ima še nekaj prostora. Odraslost razume kot svobodo in odgovornost. O doživljanju pristne ljubezni pa je Eva Novak povedala, da je zanjo romantična ljubezen nekaj zelo lepega. Poleg ljubezni pa ceni tudi lepoto, ki ji pomeni sprejemanje sveta in ljudi takšnih, kakršni so. Pri tem pa je poudarila, da se zaveda odgovornosti za svoja dejanja. Ko ljubi in je pogumna, se zaveda svoje svobode v odločanju.

       

Na koncu se je Eva Novak zahvalila svojim staršem, ki jo podpirajo pri njenem ustvarjalnem delu, prijateljem, mentorju Tomažu Konciliji, ki ji je odprl pot v pesniški svet, vsem sponzorjem in donatorjem ter vsem, ki so prišli na Šalijev večer.

Fotografiral je Marko Klinc.

 

Pripravil: Franci Koncilija

 

 

Kategorije: Zanimivosti