POPULARNO BESEDOSLOVJE

Kot vsako leto so strokovnjaki na omenjenem inštitutu tudi lansko leto obravnavali in izbrali dve pomenljivi slovenski besedi. To sta bili besedici čebela in drečka. Čebela je bila slovenska beseda leta 2018, beseda drečka pa je bila, prav tako lani, najbolj izvirna nova slovenska beseda. Tako so odločili glasovalci v spletni anketi ZRC SAZU (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti), pa tudi na družabnih omrežjih Facebook in Twitter.

 

ČEBELA

Pri izboru je sodelovalo več kot 2000 glasovalcev in prav je, da je beseda čebela prejela največ glasov. Iz terminologije je namreč razvidno, da se ljudje zavedajo pomena čebel, saj brez njih ne bi bilo življenja, leta 2017 pa je mednarodna skupnost na pobudo Slovenije določila svetovni dan čebel.Poleg besede čebela so bile kot finalistke predlagane še naslednje: mikroplastika, skodelica kave, sovraštvo in druge.

 

DREČKA

Glede besede drečka pa so se na Inštitutu Frana Ramovša odločili za izbor najizvirnejše nove besede, kar drečka gotovo je. Mnogi niso razumeli njenega pravega pomena, ljubitelji domačih živali, še posebej psov, pa niso bili v zadregi. Drečka je plastična vrečka, s katero morajo lastniki psov v skladu z zakonom na javnih površinah pobirati pasje iztrebke. Komisija je bila navdušena tudi nad izrazom (po)franati, kar pomeni iskati na slovarskem portalu Fran.

 

(Fotografije so s spleta)

Vir : Delo, Večer, Svet 24)

Zbral in pripravil : Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti