CLAUDE MONET NA DUNAJU

 Benetke

V  znameniti dunajski  muzej  Albertina jeseni prihaja razstava Clauda Moneta (1840–1926), vodilnega slikarja francoskega impresionizma. V tako imenovano zahodno slikarstvo je vnesel veliko novosti. Na svojih platnih je z barvami  dosegel čudovite kompozicije, še posebej pri upodabljanju narave in slikanju bežnih impresij.

Claude Oscar Monet se je rodil 14. 11. 1840 v Parizu. Pod vplivom slikarja Eugena  Boudina je opustil slikanje karikatur in začel slikanje pokrajin. S prijatelji je ustanovil Društvo anonimnih umetnikov, slikarjev, kiparjev in grafikov in leta 1874 začel samostojno razstavljati. Tako je kmalu nastalo ime impresionističnega gibanja v slikarski  umetnosti. Njegova dela so navduševala tudi glasbenika Clauda Debussyja, ki je za svoje skladbe pogosto iskal navdih v slikah Maneta, Degasa in drugih.  Claude Monet je umrl 6. 12. 1926 v Givernyju v Franciji.

Razstava v Albertini bo posvečena umetnikovemu dojemanju barve kot tudi njegovemu navdušenju nad bujnim rastlinjem in ribniki v Givernyju, kjer je ustvarjal do svoje smrti. Na razstavi na Dunaju meseca oktobra bo mogoče videti najlepša Monetova dela, ki so jih prav za ta namen posodili znane svetovne galerije in muzeji, med njimi tudi slavni pariški MuseeMarmottan Monet. Videti bo mogoče motive, ki jih je Monet najraje ustvarjal: londonska megla, v soncu ožarjene hiše, obzorja Pariza, tihi tok reke Sene, normandijski griči in drugo.

(Vir : Dnevnik; fotografije, spletni portal)

Franci  Koncilija

Dodaj odgovor